Hlavní obsah

Němcová pobouřila ODS omluvou za trafiky

– Praha
Právo, ada, nig

Místopředsedkyně ODS a šéf­ka Sněmovny Miroslava Němcová pobouřila některé své stranické kolegy veřejně pronesenou omluvou za „trafiky“ pro bývalé rebely ODS. Podle šéfů poslaneckého a senátorského klubu Marka Bendy a Jaroslava Kubery je to její názor, podle nich ale nelze takto paušálně odsoudit lidi, kteří mají za sebou zkušenosti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová

Článek

„Možná že to paní předsedkyně takto cítí, ale já si myslím, že lidé, kteří nějakým způsobem dlouho fungovali v politice, nejsou prašiví a nevhodní pro veřejné angažmá,“ řekl Právu Benda s tím, že výrok Němcové považuje za nešťastný.

Kubera v lehké nadsázce poznamenal, že Němcová je ještě mladá a může klidně po příštích volbách v politice skončit a je otázkou, co bude dělat dál. „Nevím, jestli si bude chtít znovu otevírat knihkupectví,“ řekl v narážce na bývalou profesi Němcové.

„Je běžné ve světě, že ministr, který skončí, pokud nejde o nějaký dramatický konec, získá angažmá ve státních službách,“ prohlásil Kubera. Také Benda v tom nevidí problém. „Jsem rád, že věc skončila klidem a ne rozkolem, a proto naprosto chápu premiéra,“ řekl.

Podle místopředsedy strany a ministra životního prostředí Tomáše Chalupy je třeba rozlišovat mezi Ivanem Fuksou, Markem Šnajdrem a Alexandrem Vondrou.

Chalupa: Vnitřnosti mi to nijak netrhá

„To, že Saša Vondra, který s nadsázkou odešel z obrany s potleskem, který se osvědčil jako manažer, dostal manažerskou nabídku, mi vnitřnosti netrhá,“ řekl Právu Chalupa.

Dodal, že je to lepší, než kdyby nastoupil do zbrojařské firmy. Němcové ale nechce upírat právo na názor.

Tvrdě na šéfku komory a stranickou místopředsedkyni zaútočil šéf sněmovního zdravotního výboru Boris Šťastný. Obvinil ji z neloajality.

„Jestliže se omlouvá za to, že lidé, kteří řadu let pracovali ve prospěch ODS i státu, dostanou možnost po odchodu z politického života zasednout v dozorčí či správní radě, tak já se musím omluvit za to, že jsem paní Němcovou volil do pozice předsedkyně Sněmovny a místopředsedkyně ODS,“ řekl Právu Šťastný.

Dodal, že Němcová upřednostnila své zájmy nad loajalitu. „Ona se chce svézt na laciné, populistické, pravdoláskařské vlně odsuzování vlastních lidí,“ uvedl poslanec.

Na stranu Němcové se naopak přiklonil další z místopředsedů strany, místopředseda Sněmovny Jiří Pospíšil. „Kdyby bylo na mně, tak bych také žádné trafiky nepřiděloval. V tomto s jejím výrokem souhlasím,“ řekl Právu.

Němcová ve středu pro Rádio Impuls prohlásila v narážce na umístění politiků ODS: „To považuju za kompromis, který šel přes čáru, za hranu… Nenazvu to sprosťárnou… Za sebe bych se ráda omluvila, protože to považuju za chybu.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám