Hlavní obsah

Němcová je kandidátkou na premiérku

Aktualizováno

Grémium ODS ve středu jednomyslně zvolilo předsedkyni Sněmovny Miroslavu Němcovou kandidátkou strany na premiérku. Její nominaci oznámil místopředseda strany Martin Kuba.

Miroslava Němcová byla grémiem ODS navržena na premiérkuVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Přišli jsme s řešením, které vidíme jako nejlepší,“ řekl Kuba a dodal, že poslední tři dny strávil hledáním nejlepšího kandidáta. O nominaci Němcové byli již telefonicky informováni předsedové TOP 09 a LIDEM Karel Schwarzenberg a Karolína Peake.

Sama Němcová řekla, že si váží jednomyslné podpory grémia strany, ač pro ni osobně nebylo rozhodování jednoduché. Připomněla, že opakovaně byla zvolena do Sněmovny, je místopředsedkyní strany. „Prostě přijde v životě okamžik, kdy si musíte sečíst tu podporu, která vám byla dávána, a zjistíte, že také musíte něco vracet,“ řekla.

Opravila úřadujícího předsedu strany Kubu. „On mluvil o tom, že mě ODS nominuje na premiéra, tak já bych chtěla říci, že se budu cítit premiérkou,“ řekla Němcová.

V České televizi řekla, že o personálním obsazení vlády ještě nepřemýšlela. Za důležitá témata, která bude muset nový kabinet řešit, označila obnovu země po povodni a pravidelnou přípravu státního rozpočtu na další rok.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová souhlasila s předáním Davida Ratha soudu.

Prezident Miloš Zeman podle kancléře Vratislava Mynáře očekává, že obdrží od občanských demokratů podrobnou informaci na pátečním odpoledním jednání na zámku v Lánech.

Kalousek: ODS je personálně vyprahlá

Koaliční partneři rozhodnutí, aby kandidátkou byla Němcová, přijali.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v České televizi řekl, že by mu bylo ctí zasedat ve vládě s Němcovou. „Personální nominace je to vynikající,“ řekl. Jedním dechem ale dodal, že ODS tím vyrobila další problém. „Svědčí to o mimořádné akceschopnosti a personální vyprahlosti ODS, jestliže nenašli nikoho jiného než třetího ústavního činitele, jeho pozice se bude těžko obsazovat,“ řekl Kalousek. Narážel tím na to, že Němcová je současně předsedkyní Sněmovny a v této funkci bude muset skončit.

Místopředseda opoziční ČSSD Lubomír Zaorálek řekl, že je to pokračování křeče. Jeho strana se nehodlá bavit o tom, kdo má být premiérem.

Pro Němcovou se vyslovil i Topolánek

Pro Miroslavu Němcovou se v rozhovoru pro Právo vyjádřil i bývalý předseda strany Mirek Topolánek. Řekl, že si je vědom toho, že jí tím dává polibek smrti.  [celá zpráva]

Ženy na postech předsedkyň vlád nejsou v Evropě obvyklé, ač žena řídí už mnoho let například Německo.

Premiérky v Evropě
Angela MerkelováNěmecko
Alenka BratuškováSlovinsko
Helle Thorningová-SchmidtováDánsko

Vláda je po kauze kolem blízké spolupracovnice odstupujícího premiéra Petra Nečase Jany Nagyové v demisi.

V souvislosti s novým kandidátem ODS na funkci premiéra padalo v úvahu několik jmen. Hovořilo se zejména o Martinu Kubovi, ministru dopravy Zbyňku Stanjurovi, ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi a místopředsedovi ODS Jiřím Pospíšilovi. Miroslava Němcová neměla mít ve straně dostatečnou podporu.

Anketa

Byla by Miroslava Němcová dobrou premiérkou?
Ano
38,5 %
Ne
61,5 %
Celkem hlasovalo 31547 čtenářů.

Miroslava Němcová

- narodila se 17. listopadu 1952 v Novém Městě na Moravě

- absolvovala střední zemědělskou technickou školu v Havlíčkově Brodě

- 1972-92 odborný referent Českého statistického úřadu

- od 1992 majitelkou knihkupectví ve Žďáru nad Sázavou

- v politice od 1994 (do 2002 členka městského zastupitelstva ve Žďáru nad Sázavou za ODS, členkou strany už od roku 1992)

- 1996 neúspěšná kandidatura do Senátu

- 1998 zvolena za ODS do Sněmovny

- 2002 neúspěšná kandidatura na předsedkyni ODS

- 2006 neúspěšná kandidatura na předsedu Sněmovny

- 2010 předsedkyně Sněmovny, místopředsedkyně ODS

- 2012 vzdala kandidaturu na prezidenta

Reklama

Výběr článků

Načítám