Hlavní obsah

Některé obchody budou možná muset o svátcích zavřít

– Praha
Novinky, zpe

Odpoledne o Štědrém dnu nebo na Nový rok možná nebude možné nakupovat v některých obchodech. Počítá s tím senátní návrh zákona o otevírací době v maloobchodě a velkoobchodě. I přes kritiku především pravicových poslanců poslala v úterý Sněmovna návrh do druhého čtení.

Článek

Obchody by podle předlohy musely mít zavřeno o Velikonočním pondělí či 28. září na Den české státnosti. Na Štědrý den by byl prodej dovolen jen dopoledne.

Zákon by však neplatil pro všechny obchody. Výjimku by měly například čerpací stanice či lékárny. Omezení by se nevztahovalo ani na prodejny, jejichž prodejní plocha nepřesahuje dvě stě metrů čtverečních.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Právě to však kritizovala většina pravicových poslanců. „Jak jste přišli na těch 200 metrů prodejní plochy? Kdo to bude měřit? Je to zase jeden z plejády zbytečných návrhů zákona,“ komentoval poslanec Zbyněk Stanjura (ODS).

„Komu vlastně pomůže omezování prodejní doby ve velkoobchodech? Pomůže studentům, důchodkyním a důchodcům, kteří si o svátcích chodí brigádně přilepšovat? Těm určitě ne,“ ptal se poslanec Zdeněk Soukup (ANO).

Podle Petra Bendla (ODS) jde o klasický návrh, kdy se zase stát snaží vstupovat mezi obchodníky a zákazníky a snaží se jim vnucovat nějaká pravidla hry.

Pro by byli lidovci

Pro omezení pracovní doby se vyslovili někteří poslanci sociální demokracie i lidovci. Zákon by se podle předsedy poslaneckého klubu Jiřího Miholy dotkl asi osmi set lidí.

„KDU-ČSL vnímá tento návrh jako příspěvek k lepšímu skloubení pracovního a rodinného života,“ řekl Mihola. Také on však nechápal, proč se v návrhu mluví zrovna o ploše 200 metrů čtverečních.

Senátní návrh zákona však ustál pokusy na zamítnutí a prošel do dalšího kola. Nyní ho dostane k posouzení hospodářský a sociální výbor.

Reklama

Výběr článků

Načítám