Hlavní obsah

Některé nemocnice zůstanou návštěvám zavřené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paravány mezi lůžky či samostatná návštěvní místnost. Splnění těchto předpisů je pro mnoho nemocnic v Česku velmi problematické, proto od pondělí 25. května nepovolí ve svých areálech návštěvy.

Foto: Petr Švancara , ČTK

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně

Článek

„Nejsme schopní splnit, co požaduje vyhláška. Ministerstvo tam v podstatě říká, že jsou návštěvy možné, pokud má nemocnice samostatné návštěvní místnosti, což naše nemocnice nemá,“ uvedl Vladislav Podracký, mluvčí Karlovarské krajské nemocnice (KKN), pod kterou spadají nemocnice v Karlových Varech a v Chebu, s tím, že paravány pro oddělení jednotlivých lůžek v pokojích také nemají a jejich pořízení by stálo řádově desítky tisíc korun, přičemž není jisté, jak dlouho budou povinné. V pondělí tak pro návštěvy neotevřou.

Na severu Moravy a ve Slezsku platí zákaz návštěv i nadále. A to nejen v nemocnicích, ale i sociálních zařízeních, jako jsou domovy seniorů. Důvodem je ochrana pacientů a klientů před nákazou v souvislosti s rozšířením koronaviru mezi horníky na Dole Darkov na Karvinsku.

Je možné, že roušky uvnitř budou jen regionálně, míní epidemiolog

Koronavirus

„S okamžitou platností byl vyhlášen zákaz návštěv v krajských zařízeních zdravotní a sociální péče,“ uvedl moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO).

V nemocnicích skupiny AGEL v Prostějově, Přerově, Šternberku a v Jeseníku bude trvat zákaz návštěv i po 25. květnu. „Důvodem je snaha minimalizovat riziko přenosu choroby covid-19. Návštěvy budou umožněny v mimořádných případech, a to vždy po domluvě s ošetřujícím lékařem,“ řekla Právu mluvčí nemocnic Radka Miloševská.

Jakákoliv ochrana obličeje má rozhodně smysl, ukázala animace

Koronavirus

V pondělí zůstane uzavřený areál Fakultní nemocnice Brno v Bohunicích, zdravotnické zařízení není schopné zajistit bezpečnostní podmínky stanovené ministerstvem. Její dětská nemocnice v Černých Polích otevřena bude, děti nepatří mezi ohrožené skupiny.

Z obdobných důvodů se ne­otevře ani Fakultní nemocnice u svaté Anny, která slouží k léčbě pacientů s koronavirem z celé Moravy. Její vedení neobměkčily ani vynikající výsledky mimořádně přísných testů zaměřených na hygienu v nemocnici. Vědci udělali stěry ze spínačů ve výtazích, na kávovarech, z klik u dveří na těch nejfrekventovanějších místech nemocnice. Pátrali po koronaviru, ale vše je čisté.

Reprodukční číslo už nedává smysl, žádné plošné drama není, řekl Dušek

Koronavirus

Zavřena zůstane i brněnská úrazová nemocnice a Nemocnice Milosrdných bratří, jejíž součástí je léčebna dlouhodobě nemocných. Ti patří k nejohroženějším skupinám pacientů.

Návštěvy nepovolí ani nemocnice Vyškov, která není schopná zajistit podmínky stanovené ministerstvem zdravotnictví. Nařízení ministerstva zdravotnictví nemůže splnit ani Oblastní nemocnice v Trutnově nebo nemocnice v Karlových Varech a v Chebu.

Pouze výjimečně

Některá oddělení plzeňské fakultní nemocnice zůstanou i nadále pro návštěvníky zapovězená. „Týká se to těch pracovišť, kde jsou hospitalizováni vážně nemocní pacienti nebo nejohroženější skupina – senioři,“ sdělila mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

Jen ve výjimečných případech bude jako dosud vpouštět návštěvy nemocnice v Sokolově a v Ostrově na Karlovarsku, které vlastní společnost Penta Hospitals CZ. „Pokud bychom na recepci návštěvy třídili, tak by byla zřejmě fronta až před nemocnici, což není reálné,“ vysvětlila mluvčí nemocnice Markéta Singerová.

Školy v přírodě i delší výlety budou nejdříve na podzim

Domácí

Příbramská nemocnice návštěvy povolí na většině oddělení, ale ne mezi nejstaršími a nejohroženějšími pacienty.

Pražská Všeobecná fakultní nemocnice by podle mluvčí Marie Heřmánkové měla návštěvám dovolit vstup od úterý 26. května. „Specifické podmínky týkající se omezení počtu navštěvujících osob, času, průběhu a souvisejících hygienických opatření připravujeme. Budeme o nich informovat v pondělí 25. května během dne,“ uvedla pro Právo Heřmánková.

Před záhadným zánětem v souvislosti s koronavirem už varuje i český SZÚ

Evropa

V Thomayerově nemocnici v Krči stále podle mluvčího Petra Sulka platí plošný zákaz návštěv, vyhlášený 10. března.

„Případné zrušení zákazu návštěv bude v naší nemocnici záviset na aktuální epidemiologické situaci a pokynech ze strany ministerstva zdravotnictví. Pokud dojde k uvolnění návštěv v naší nemocnici, bude nutné, aby všichni dodržovali hygienická a protiepidemiologická opatření,“ sdělil Právu Sulek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám