Hlavní obsah

Nekopu se do zadku, svoji práci jako premiéra nevidím ve Sněmovně, řekl Babiš poslancům

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Každou neděli vykazuji, co jsem dělal, nekopu se do zadku. Těmito slovy hájil premiér Andrej Babiš (ANO) svoji chabou účast ve Sněmovně. To, že během čtvrtečních písemných interpelací seděl v dolní komoře pouze jediný ministr, podle něj byla mimořádná situace.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Babiše za chabou docházku ve Sněmovně tepal komunistický poslanec Jiří Valenta. Premiérovi vyčetl, že jeho účast na jednáních se pohybuje kolem 33 procent.

Pro příklad uvedl, že někdejší premiéři Petr Nečas (ODS) i Bohuslav Sobotka (ČSSD) měli účast na jednáních o několik desítek procent vyšší. „Tak to aspoň trošku dorovnejte,“ vyzval Babiše poslanec.

„To jste mě fakt pobavil, ale nechtěl bych se porovnávat s Nečasem a Sobotkou. Každou neděli vykazuji, co jsem udělal, pracuji 18-20 hodin denně, když jsem byl ve Velké Británii, jel jsem čtyřiadvacítku,“ hájil se Babiš.

„Svoji práci jako premiéra nevidím ve Sněmovně. Nekopu se do zadku, každý se o tom může přesvědčit,“ prohlásil.

Podle Ústavy je vláda odpovědná Poslanecké sněmovně. Babiš ji ale dlouhodobě označuje za žvanírnu.

Ráno nepřišel nikdo z vlády

Situaci, která ve Sněmovně nastala ve čtvrtek, označil Babiš za mimořádnou. Na písemné interpelace totiž nepřišel jediný člen vlády a schůze se musela přerušit. Po chvíli přišel jediný ministr - šéf resortu kultury Antonín Staněk (ČSSD).

„Mě to mrzí, byla to mimořádná situace, byla konference Svazu měst a obcí, kde byli tři ministři. Ministr zahraničí Tomáš Petříček je na zasedání NATO, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch otevíral dětskou polikliniku v Motole. Považuji to za výjimku,“ uvedl Babiš.

Na interpelacích bývá ale chabá docházka pravidelně. Tristní účast mívají ale i sami zákonodárci. Na interpelacích v září jich bylo v sále jen 17 z celkového počtu 200. Ministrů tehdy dorazilo pět. [celá zpráva]

Interpelace se možná změní

Někteří poslanci už proto spřádají plány, jak interpelace změnit. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura prohlásil, že navrhne, abych se ze zákona písemné interpelace úplně vyřadily. Podobný názor má i předseda hnutí STAN Petr Gazdík.

Podle jednacího řádu dolní komory se poslanci mohou obracet s dotazy na členy vlády buď písemně, nebo prostřednictvím ústních interpelací. Na interpelace jsou vyhrazeny čtvrtky. Odpovědi na písemné interpelace se projednávají od 9 do 11 hodin, odpovědi na ústní interpelace na předsedu a členy vlády od 14:30 do 18 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám