Hlavní obsah

Nejpopulárnějším politikem zůstává i přes pokles Babiš

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejpopulárnějším politikem je podle červnového šetření agentury STEM premiér a šéf ANO Andrej Babiš s podporou 45 procent lidí. Druhá je ministryně financí Alena Schillerová z hnutí ANO (40 procent) a třetí šéf Pirátů Ivan Bartoš (39 procent). V dlouhodobém srovnání jde pro Babiše o nejhorší výsledek od roku 2014.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Důvěra vrcholným politikům

Článek

Na čtvrtém místě figuruje sociálnědemokratická ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová s podporou 37 procent dotázaných. Následuje předseda SPD Tomio Okamura (35 procent) a shodné hodnocení má i šestý ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Z předsedů sněmovních stran je ještě na devátém místě lídr ČSSD Jan Hamáček (32 procent). Za ním jsou předseda ODS Petr Fiala a šéf komunistů Vojtěch Filip (oba 27 procent), o dva procentní body nižší podporu mají předseda TOP 09 Jiří Pospíšil a předseda hnutí STAN Vít Rakušan a nového předsedu lidovců Marka Výborného kladně hodnotí 18 procent lidí.

Agentura konstatovala, že ačkoliv Babiš zůstává v čele žebříčku, do něhož výzkumníci tradičně zahrnují členy vlády a předsedy parlamentních stran, je jeho náskok nižší než v minulosti.

„Andrej Babiš zaznamenal oproti lednovému průzkumu mírné oslabení podílu příznivých hodnocení a tábor jeho odpůrců začíná mít výraznější převahu nad táborem sympatizantů,” konstatovala agentura. Připomněla, že poměr příznivých a nepříznivých hodnocení se změnil z lednových 48 : 51 na 45 : 54. Mezi sympatizanty hnutí ANO je nicméně Babišova podpora stabilní.

V letech 2015 až 2017 se Babišova popularita pohybovala i nad hranicí 60 procent, pod 50 procent klesla až loni.

Průzkum proběhl od 14. do 30. června a zapojilo se do něj 1004 respondentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám