Hlavní obsah

Nečasovi přišly stovky zpráv. Mám v podstatě zrušený mobilní telefon, uvedl

Právo, Novinky, val, rsk, mcm
Praha
Aktualizováno

Když se předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík ve čtvrtek probudil, čekala na něj nelichotivá SMS zpráva. Kdosi mu nadával z neznámého čísla do grázlů a zlodějů. Pravděpodobně se jedná o následek středeční vernisáže skupiny Ztohoven, při níž byla zveřejněna telefonní čísla vrcholných politiků. Problémy s používání mobilu má i premiér Petr Nečas. "Mám v podstatě zrušený mobilní telefon," uvedl.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík

Článek

„Mé číslo je zveřejněné na webu již dlouho, na stránkách Suché Lozi. Jsem zvyklý, že mi lidé volají,“ řekl Novinkám Gazdík, který je místostarostou tohoto města na Uherskobrodsku.

Přesto jej v půl sedmé ráno překvapila SMS zpráva z neznámého čísla: „Zloději, grázle, lháři! Nebude zapomenuto, ale náležitě odměněno,“ stálo v ní.

Gazdíka tato zpráva popudila, přestože tvrdí, že "politik jde tak trochu s kůží na trh a musí snést víc než běžný občan". Akce skupiny Ztohoven, která ve středu večer na vernisáži v galerii DOX zveřejnila v rámci instalace Morální reforma čísla vrcholných českých politiků, podle něj ukázala, že "morální obnově národa nebude stačit pouze obměna několika desítek nebo stovek občanů v České republice".

„Náš národ skutečně potřebuje morální obrodu,“ reagoval Gazdík. „Přál bych si žít ve státě, kde každý občan má číslo na svého poslance, ministra, prezidenta, a použije ho v té situaci, kdy s ním opravdu chce o něčem vážném diskutovat. Pak by náš národ byl morálně reformován,“ dodal.

Nečasův telefon zahlcený stovkami zpráv

Celá akce pořádně zvedla ze židle premiéra Petra Nečase. „Beru to jako velmi výrazný zásah do svých osobnostních práv, protože mimo jiné pro mne to znamená, že mám v podstatě zrušený mobilní telefon, což u ústavního činitele na pozici předsedy vlády není úplně tak samozřejmé," řekl Právu.

"Nejde se dovolat, mám ho neustále zahlcený stovkami esemesek. Některé z nich jsou pochvalné, nicméně nežádané, ale vážím si jich, některé jsou velmi agresivní a vyhrožující. Jestli toto bylo smyslem, jestli toto má zvýšit politickou kulturu, tak tedy fakt nevím," dodal.

Peake a John jsou v klidu

Vicepremiérka a šéfka LIDEM Karolína Peake zveřejnění čísel nepovažuje „za něco zvláště inteligentního“. „Některým poslancům prý přicházejí i výhrůžky, jako že budou viset i s dětmi. To je zcela za hranou a nijak to nezlepší výkon politiků. Mně zatím nepřišlo nic, číslo si měnit nebudu,“ prohlásila.

Peake dodala, že nikdy své číslo netajila. „Kdo mi chce sdělit něco smysluplného, se mi vždy dovolá,“ podotkla.

Předseda VV Radek John prohlásil, že mu denně volá sto lidí a denně dostává sto esemesek. „Neptám se, odkud mají moje číslo, ostatně od dob mého působení v televizi je veřejné,“ řekl Právu. Prý ani nezaznamenal, že by mu někdo nadával. „Lidé mně spíš volají, kde se stala nějaká prasárna,“ dodal.

Sobotka: Jde o infantilní protest

Také předsedu sněmovního ústavně-právního výboru Marka Bendu (ODS) se lidé pokoušeli kontaktovat. „Kolem jedné hodiny se mi pokoušel někdo dovolat, což člověka ruší a obtěžuje. Nevěděl jsem, o co se jedná. Celkem mi volali tři lidé a přišlo asi pět SMS ve smyslu, že budu bit za své zločiny. Ale na to jsem zvyklý, to k mé práci patří,“ řekl Právu.

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) považuje akci skupiny Ztohoven za "infantilní" protest proti establishmentu. "Místo kultivované komunikace dostaly prostor především nízké pudy, urážky a vulgarity. Pokud to má být pokus kultivovat politickou scénu, tak se opravdu, ale opravdu nepovedl," konstatoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám