Hlavní obsah

Nečas připouští rozkol v koalici, chce ho tlumit. Bárta nikoliv

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiér Petr Nečas v nedělní Partii na Primě přiznal, že v posledních šesti týdnech vzrostla nedůvěra uvnitř koalice kvůli problémům okolo ministerstva vnitra. Současně se snažil napětí tlumit a odbourat vzájemnou nedůvěru a paranoiu. Zároveň uvedl, že v pondělí oznámí, kdo bude novým ministrem životního prostředí, jméno ale neprozradil. Bárta však využil Nečasova slova a jeho argumenty označil za "kočkopsa".

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Nečas v nedělní Partii na Primě.

Článek

„Jistá míra nedůvěry mezi koaličními partery je, mezi posledními čtyřmi až šesti týdny se zvýšila,“ přiznal Nečas (ODS) v diskusi, která se točila hlavně okolo dění na vnitru.

Načas hlavně kritizoval otázku odchodu policejního prezidenta, která krizi spustila. "Nebyl jsem to ani já, ani občanští demokraté, kdo vyvolal střet o tzv. policejní prezidenta.“ Vadilo mu hlavně spojení otázky s vyjádřením nedůvěry vlády: „Tlačit na pilu a spojovat to s vyjádřením nedůvěry vládě jsem považoval za krok, který neprospívá této republice“.

Strach z ABL

Další otázkou bylo angažování ministra dopravy Víta Bárty v otázkách vnitra. Podle něj je to už na hraně, i když to mez ještě nepřekročilo. Vysvětlil, že zapojení lidí z firmy ABL nutně vyvolává rozruch, protože od počátku devadesátých let nikdy nebylo na významných postech tolik lidí z jedné instituce. Tehdy to byli lidé z Prognostického ústavu.

„Vzbuzuje to otazníky a ostražitost. Jsem přesvědčen, že ta hrana, když by to bylo neúnosné, nebude překročena, že budeme konat a chovat se zodpovědně, jako zodpovědní ústavní činitelé, že budeme dodržovat dané sliby i slova, byť byla čestná. V létě jsem vyšel z čestného slova, kterého se mi dostalo od lidí z VV, že lidé z ABL nebudou ovlivňovat dění na ministerstvu vnitra, kromě jednoho z náměstků, který tam už byl, a pak odešel ze zdravotních důvodů,“ řekl Nečas.

Neklást zrnka písku do soukolí

„Po zkušenosti z konce loňského roku bychom měli být o to ostražitější, aby se vzájemná nedůvěra neprohlubovala, aby se vzájemná důvěra prohloubila,“ řekl premiér, který i kritizoval výběrové řízení na volbu nového policejního prezidenta i komisi, která jej měla vybírat. Hlavně se oháněl zákonem o služebním postupu a podmínkami, kdo může dělat tuto funkci, přičemž zmínil, že první na řadě jsou náměstci.

„Chci, aby výběr policejního prezidenta přispěl k posílení důvěry a ne, aby to bylo další zrníčko písku,“ řekl Nečas.

Bárta situaci nemírní

„Pro mě je kočkopes to, co se tady bere za argumenty, spíše než výběr samotného policejního prezidenta,“ řekl Bárta v České televizi k aktuálním výhradám Petra Nečase vůči výběrovému řízení. Nechápe jeho nové výhrady ohledně právních aspektů, protože ODS si do komise tvrdě prosazovala svého zástupce. Slovo kočkopes v případu použil právě Nečas, když komisi hodnotil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vít Bárta (VV)

„Je tu ambice děsit ODS a část veřejnosti tou rétorikou,“ řekl Bárta.

Ke sporu Johna s Langerem uvedl, že tento bývalý ministr vnitra nijak neskrývá své vazby na vysoké policejní úředníky.

ABL prodá detektivní službu

Vít Bárta v Otázkách Václava Moravce uvedl, že obavy z vlivu ABL na ministerstvu vnitra jsou liché. „Já musím říci, že to považuju za nesmysl. Slyšel jsem dva argumenty. První, že rozšroubujeme a dekonstruujeme policii a že tu činnost tu bude dělat ABL. Na trhu je přitom 5000 (soukromých bezpečnostních) společností a ABL má na trhu necelé jedno procento.“

"Druhý argument je, že informace z policie by mohla využívat detektivní část ABL. ABL svoji detektivní službu už v létě začala prodávat," řekl

Bárta ale uvedl, že už domluvený prodej padl poté, co byla zveřejněna kauza o údajném sledování starostky Prahy 11 Marty Šorfové (ODS) a dalších politiků.

„ Díky kauze Prahy 11 došlo k odstoupení a nyní se připravuje opět prodej,“ dodal. Uvedl ale, že termín ještě není znám. „Bratr o všem bude informovat.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám