Hlavní obsah

Nebýt intervence České národní banky, benzín by stál o dvě koruny méně

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nebýt loňské intervence České národní banky, která vedla k prudkému oslabení koruny vůči euru i dolaru, mohli motoristé při současných cenách ropy tankovat o dost levněji. Litr nejprodávanějšího benzínu Natural 95 by stál asi 33 korun, reálně ale za něj platí řidiči přes 35 korun a nafta je jen o pár desítek haléřů levnější.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kromě oslabení měny kvůli intervenci ČNB stojí za vysokými cenami také pumpaři, kteří si stále udržují nadprůměrné marže a brání tak dalšímu zlevnění. „Marže pumpařů byly v minulých týdnech až o korunu vyšší, než je průměr,“ řekl Právu analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak.

„Problémem ale je, že koruna za posledních 12 měsíců oslabila o 15 procent vůči dolaru v důsledku intervence České národní banky. Jinak by mohly být pohonné hmoty levnější až o dvě koruny,“ uvedl Tomčiak.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rozdíl u pump až šest korun

Cena ropy přitom ve srovnání s letošním červnem klesla už o téměř čtyřicet procent a severomořská ropa Brent se dostala na čtyřleté minimum pod sedmdesát dolarů za barel (159 litrů). Přesto ale cena pohonných hmot příliš neklesá.

Foto: Tomáš Novák, Novinky

Vývoj cen ropy Brent

Na celkové ceně se ale více než polovinou podílí daně. Jen spotřební daň činí od roku 2010 12,84 Kč u litru benzínu a 10,95 koruny u nafty. Dalších 21 procent je třeba přičíst dani z přidané hodnoty.

V nebližších dnech by přesto měly ceny pohonných hmot klesnout alespoň o desítky haléřů. „Průměrná cena Naturalu 95 do dvou týdnů klesne až o 40 haléřů,“ řekl Tomčiak.

Přestože se Natural 95 podle CCS prodával v neděli v průměru za 35,03 Kč a nafta za 34,83 korun, rozdíly mezi pumpami jsou i v rámci jednoho města propastné. Například pumpa Tank Ono v Praze podle Tomčiaka prodávala koncem minulého týdne Natural 95 za 31,90 Kč, nejdražší pumpy jej měly až o šest korun dražší.

Velké rozdíly panují i mezi kraji. Zatímco nejlevněji tankují v posledních dnech motoristé v Pardubickém kraji, nejdráže je tradičně v hlavním městě.

Ropa až za 60 dolarů?

Světové ceny ropy klesly kvůli rozhodnutí Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) ponechat těžbu beze změny. Kartel OPEC po zasedání ve Vídni minulý týden oznámil, že zachová svůj limit těžby ropy na současné úrovni 30 miliónů barelů denně. [celá zpráva]

Proti omezení produkce, které by podpořilo ceny ropy, se stavěla zejména Saúdská Arábie. Ta je nejvlivnějším členem kartelu a největším vývozcem ropy na světě.

Severomořská ropa Brent v pondělí dopoledne navázala na páteční propad pod hranici 70 dolarů za barel a sestoupila až na 67,82 USD, nejníže od října 2009. Lehká americká ropa West Texas Intermediate se propadla až na 64,10 USD, což je minimum od července 2009.

Oba typy ropy v listopadu ztratily téměř 20 procent, což byl nejhlubší měsíční propad za šest let od vyvrcholení globální finanční krize na podzim 2008. V listopadu ropa oslabovala už pátý měsíc za sebou.

„OPEC by mohl vystačit s cenou kolem 60 dolarů za barel, taková cena by ale podkopala velkou část konkurence, například většinu americké břidlicové ropy, a vedla by k odložení investic do budoucího růstu těžebních kapacit,“ uvedli ve zprávě k vývoji na trhu analytici australské banky ANZ.

To připouští i šéf největší ruské ropné společnosti Rosněfť Igor Sečin. „Očekáváme, že může nastat pokles cen k 60 dolarům a ještě níže,“ řekl Sečin.

Reklama

Související články

Zlevnění benzínu brání pumpaři

Ceny ropy na světových trzích sice klesly od června už o více než 30 procent, ovšem motoristé u českých čerpacích stanic čekají na prudké zlevnění stále marně....

Benzín za týden zlevnil o 30 haléřů

Pohonné hmoty v České republice opět zlevnily. Průměrná cena nejprodávanějšího benzínu Natural 95 v týdnu klesla o 29 haléřů na 35,27 Kč/l. Nafta zlevnila na...

Ropa je nejlevnější za pět let

Světové ceny ropy sestoupily v pondělním asijském obchodování na více než pětiletá minima. Ropný trh pokračuje v prudkém poklesu, který spustilo čtvrteční...

Výběr článků

Načítám