Hlavní obsah

Nebudu kandidovat na prezidenta, řekl Okamura po jednání se Zemanem

Novinky, Barbora Zpěváčková
Lány
Aktualizováno

Hnutí SPD nepostaví vlastního kandidáta do nadcházející prezidentské volby. Po pondělním jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech to oznámil předseda SPD Tomio Okamura, který dosud svoji vlastní kandidaturu nevylučoval. Zda SPD podpoří Zemana, neřekl.

Záznam: Tomio Okamura po schůzce s prezidentem v LánechVideo: ČTK

 
Článek

„My v SPD jsme se rozhodli využít plný mandát od voličů. V Poslanecké sněmovně se rozhoduje o schválení našich zákonů a nechceme oslabovat naši pozici. Jako hnutí SPD nepostavíme stranického kandidáta. O tom, jakého kandidáta podpoříme, o tom se rozhodne na celostátní konferenci 9. prosince,” uvedl Okamura po dvouhodinovém jednání se Zemanem.

Řeč o tom, že by se Zeman přimluvil u Babiše, aby přehodnotil spolupráci s SPD, prý nebyla. „O ničem takovém jsme nehovořili,“ prohlásil Okamura.

Zopakoval, že prezidentem by se měl stát člověk, který prosazuje přímou demokracii, je proti islamizaci ČR, proti přijímání migrantů a hájí zájmy ČR.

Zeman se už dříve nechal slyšet, že pokud by na Hrad kandidoval i Okamura, mohli by nakonec prohrát oba. S předsedou SPD prý má společných asi deset procent voličů, kteří by mu mohli nakonec scházet. Zaregistrovat se do prezidentské volby se kandidáti musí do 7. listopadu.

Babišovu menšinovou vládu SPD nepodpoří

Se Zemanem se prý shodli, že je nutné prosadit zákon o obecném referendu včetně referenda o vystoupení z EU. „Máme podporu od prezidenta,“ konstatoval Okamura.

Bavili se také o současné povolební situaci a o menšinové vládě hnutí ANO. Okamura prezidentovi zopakoval, že SPD Babišovu menšinovou vládu nepodpoří.

„Všeobecně platí, že Andrej Babiš nepředložil hnutí SPD žádný projekt, proto my nemáme důvod takový projekt podporovat. Nepředložil ani životaschopný projekt. Nemůže být řeč o tom, že bychom podporovali menšinovou vládu, která nemá v plánu prosazování našeho programu,“ vysvětloval Okamura své stanovisko.

Zároveň však uvedl, že jeho hnutí nechce předčasné volby. Miliardu, kterou volby stojí, lze podle něj využít lépe. Politici by se podle něj měli dohodnout.

Zeman prý není zastáncem vlády bez důvěry

Zeman prý představitele SPD ujistil, že není zastáncem menšinové vlády, která by vládla čtyři roky bez důvěry. Jedná se prý jen o teoretickou možnost, kterou umožňuje ústava.

Prezident přitom minulý týden na TV Barrandov naznačil, že Sněmovnu nerozpustí, ani kdyby se po třetím pokusu nepodařilo sestavit vládu. Politikům vzkázal, že raději než předčasné volby by nechal vládnout Babišovu menšinovou vládu bez důvěry. [celá zpráva]

Zeman už se setkal s hnutím ANO, vedením ODS a Piráty. Jednání jsou naplánovaná podle výsledků voleb, Okamura tak na povolební schůzku přijel jako čtvrtý. V úterý mají do Lán dorazit představitelé KSČM.

Reklama

Výběr článků

Načítám