Hlavní obsah

Národní muzeum dostalo pokutu kvůli zakázce na osvětlení výstav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potrestal Národní muzeum pokutou 130 000 korun za to, že zadalo zakázky na osvětlení tří expozic v průběhu června loňského roku jako tři zakázky malého rozsahu, přestože mezi nimi byla souvislost. Všechny tři zakázky v celkové hodnotě přesahující čtyři miliony korun zadalo muzeum stejnému dodavateli.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Expozice prvohor (ilustrační foto

Článek

Vyplývá to z rozhodnutí úřadu zveřejněného na jeho internetových stránkách. Pokutu potvrdil i předseda úřadu Petr Mlsna, a je tak pravomocná.

Národní muzeum zadalo v průběhu loňského června postupně zakázky malého rozsahu na osvětlení v expozici Dějiny, stropní a nástěnné osvětlení v expozicích Příroda a Evoluce a lištové osvětlení pro výstavní sály v Nové budově Národního muzea.

Předpokládaná hodnota zakázek byla 1,6 milionu korun, 1,95 milionu korun a 1,15 milionu korun. Všechny tři zakázky muzeum postupně zadalo společnosti Atelier design MM z Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi.

FOTO: Národní muzeum připravilo výstavu ZeMě o udržitelnosti

Stalo se

Podle rozhodnutí úřadu tvořily tři zakázky jeden funkční celek a časově spolu souvisely. Jejich celková předpokládaná hodnota přesáhla dva miliony korun, tedy povolenou výši veřejné zakázky malého rozsahu na dodávky nebo služby.

Úřad muzeu vyměřil pokutu letos v dubnu, muzeum podalo proti jeho rozhodnutí rozklad k předsedovi úřadu, který rozklad zamítl a rozhodnutí úřadu potvrdil.

Muzeum nyní musí do dvou měsíců pokutu zaplatit. Rozhodnutí ÚOHS se může bránit podáním žaloby ke Krajskému soudu v Brně, podání žaloby ale neodkládá povinnost pokutu zaplatit.

Reklama

Výběr článků

Načítám