Hlavní obsah

Národní muzeum dostalo pokutu kvůli zakázce na osvětlení výstav

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potrestal Národní muzeum pokutou 130 000 korun za to, že zadalo zakázky na osvětlení tří expozic v průběhu června loňského roku jako tři zakázky malého rozsahu, přestože mezi nimi byla souvislost. Všechny tři zakázky v celkové hodnotě přesahující čtyři miliony korun zadalo muzeum stejnému dodavateli.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Expozice prvohor (ilustrační foto

Článek

Vyplývá to z rozhodnutí úřadu zveřejněného na jeho internetových stránkách. Pokutu potvrdil i předseda úřadu Petr Mlsna, a je tak pravomocná.

Národní muzeum zadalo v průběhu loňského června postupně zakázky malého rozsahu na osvětlení v expozici Dějiny, stropní a nástěnné osvětlení v expozicích Příroda a Evoluce a lištové osvětlení pro výstavní sály v Nové budově Národního muzea.

Předpokládaná hodnota zakázek byla 1,6 milionu korun, 1,95 milionu korun a 1,15 milionu korun. Všechny tři zakázky muzeum postupně zadalo společnosti Atelier design MM z Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi.

FOTO: Národní muzeum připravilo výstavu ZeMě o udržitelnosti

Stalo se

Podle rozhodnutí úřadu tvořily tři zakázky jeden funkční celek a časově spolu souvisely. Jejich celková předpokládaná hodnota přesáhla dva miliony korun, tedy povolenou výši veřejné zakázky malého rozsahu na dodávky nebo služby.

Úřad muzeu vyměřil pokutu letos v dubnu, muzeum podalo proti jeho rozhodnutí rozklad k předsedovi úřadu, který rozklad zamítl a rozhodnutí úřadu potvrdil.

Muzeum nyní musí do dvou měsíců pokutu zaplatit. Rozhodnutí ÚOHS se může bránit podáním žaloby ke Krajskému soudu v Brně, podání žaloby ale neodkládá povinnost pokutu zaplatit.

Reklama

Výběr článků

Načítám