Hlavní obsah

Nákup 47 tisíc neprůstřelných vest za 1,7 miliardy se zasekl

Nakoupit neprůstřelné vesty pro vojáky je těžká disciplína. Vědí o tom své úředníci ve vyzbrojovací sekci ministerstva obrany, protože se jim začal pod rukama hroutit už skoro hotový nákup 47 tisíc neprůstřelných vest za 1,67 miliardy korun včetně DPH od zbrojařské firmy STV Group.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Čeští vojáci v Afghánistánu.

Článek

„Balistické vesty od STV Group neprošly vojskovými zkouškami. Teď se řeší, jaký bude další postup,“ řekl Právu mluvčí obrany Jan Pejšek. V praxi to znamená, že obrana buď umožní firmě složit reparát v dalších zkouškách, nebo zakázku zruší a vypíše nové výběrové řízení.

„Je to nedorozumění”

To by byl ale problém pro velení armády, protože vestám, které vojáci hlavně v zahraničních misích používají, brzo skončí životnost a sníží se jejich balistická ochrana. Poté by, jako už předtím několikrát, obrana nakoupila vesty napřímo od alianční agentury NSPA nebo z USA. Takové urgentní nákupy se ale v minulosti vždy prodražily.

A proč vesty neprošly testy? Podle informací Práva problém nastal proto, že STV Group poslala k vojskovým zkouškám vesty v jiné konfiguraci než předtím ke zkouškám kontrolním.

Čeští vojáci v Mali pokračují. I po převratu

Domácí

Podle STV Group jde ale o nedorozumění, které je možné vysvětlit. „Vesta se ještě v průběhu zkoušek nepatrně vylepšovala, a proto vznikl dojem, že jde o rozdílné vesty. Pro nás ale není problém dodat původní vestu,“ sdělilo Právu STV Group.

Obrana má s nákupem balistických vest dlouhodobě problémy. Naposledy podepsala v roce 2017 kontrakt s královéhradeckou firmou Argun, která českým vojákům dodala pět a půl tisíce vest za 255 milionů korun. Tím dokázala zalepit sice největší díry, ale kritický nedostatek vest měl definitivně vyřešit až obří kontrakt na 50 tisíc vest.

Předtím se totiž obraně naposled podařilo uzavřít výběrové řízení na vesty v roce 2009. V roce 2015, kdy končila jejich životnost, ministerstvo vypsalo tendr, ale ten skončil nezdarem, stejně jako několik dalších nákupů. Na konci roku 2016 zrušila obrana po roce tahanic smlouvu na 2291 neprůstřelných vest za 68 milionů korun s Českou zbrojovkou Uherský Brod.

Nákup BVP za 52 miliard se potápí

Domácí

Armádě hrozilo, že nebude mít vesty pro vojáky v misích, a proto generální štáb stáhl všechny funkční vesty z posádek a poslal je do misí a pak obrana přes alianční agenturu NSPA pořídila 500 amerických nosičů balistických plátů SPCS Magnum TAC-1 za 17,5 milionu bez DPH. Následně přikoupila jeden tisíc stejných vest přes americký fond FMS za 52 milionů korun bez DPH.

Poslanci tyto nákupy kritizovali kvůli ceně, protože v prvním případě vyšla jedna vesta na 35 tisíc a v druhém na 52 tisíc korun. Přitom vesty objednané u České zbrojovky stály 29 700 korun za kus. Jedna vesta od Argunu po odečtení DPH by vyšla na 38 tisíc korun za kus. Od STV Group by měla stát jedna vesta 29,5 tisíce Kč bez DPH.

Reklama

Výběr článků

Načítám