Hlavní obsah

Na Znojemsku napadlo 30 centimetrů krup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Velkou část České republiky zasáhly v pondělí bouřky. Někde řádily už dopoledne, výrazný bouřkový pás se pak zemí prohnal odpoledne. Silný vítr spojený s přívalovým deštěm, případně s krupobitím, řádil na Pardubicku, Olomoucku nebo na Vysočině. Kvůli bouřkám byly na mnoha místech domácnosti bez proudu. V Křepicích na Znojemsku napadla vrstva krup silná 30 centimetrů, uvedli hasiči.

Kroupy v Křepici na ZnojemskuVideo: Facebook Katuš Dobešová

 
Článek

Ve Skalici na Znojemsku v Jihomoravském kraji byla poškozena střecha bytového domu, uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

 Oblačnost v 19:20 na Znojemsku

„Ve Skalici je poškozená střecha, dvě události jsou v obci Višňové. V Moravském Krumlově je poškozený sloup a v obci Křepice máme rozbité střechy a kroupy do výšky 30 centimetrů,“ vyjmenoval Mikoška.

Foto: Katka Dobešová

Kroupy na Znojemsku

Kroupy zasypaly Olešnici na Blanensku

Domácí

Vrstva krup i hasičům připomněla podobnou událost, k níž došlo nedávno v Olešnici na Blanensku.

„Ten počet ohlášených událostí není svým počtem výjimečný. Spíše je kuriózní, že podobně jako v Olešnici oblast zasypaly kroupy,“ uvedl Mikoška.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Následky krupobití na Znojemsku

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Následky krupobití ve Višňové na Znojemsku

V Pardubickém kraji bylo v pondělí v podvečer 26 000 domácností bez proudu. Bouřky zasáhly všechny okresy, vítr lámal stromy, voda zatopila několik sklepů a parkoviště, v Chrudimi i ulice. V půl desáté večer se číslo domácností bez proudu snížilo na 6000.

Nejhorší situace byla na Chrudimsku, a to v Ronově nad Doubravou v části Mladotice, Heřmanově Městci a v Chrudimi. V Mladoticích odstraňovali hasiči nejvíce utržených střech.

Na Pardubicku se vytvořila supercela

Počasí

„Zhruba od 17:30 do 18:45 evidujeme asi 15 utržených střech v celém kraji. Momentálně zasahujeme asi u 65 událostí v souvislosti s bouřkou,“ uvedl operační důstojník.

Foto: HZS Pardubického kraje

Stržené střechy v Ronově nad Doubravou na Pardubicku

V Chrudimi vlak narazil do spadlého stromu, asi 60 cestujících vyvázlo bez zranění.

Mrak ve Velkých Bílovicích u Břeclavi

Bouřkový pás přešel také Olomouckým krajem. Hasiči do 18 hodin zasahovali u 29 událostí. „Ve třech případech šlo o utrženou střešní krytinu, dvakrát v Jeseníku, jednou v České Vsi, kde jsme provizorně zajistili střechu na budově v průmyslovém areálu, dále jsme odčerpávali vodu a odstraňovali spadlé stromy z komunikací,“ informoval Právo v pondělí večer mluvčí krajských hasičů.

Na Vysočině měli hasiči kvůli bouřkám přes 60 výjezdů, hlavně kvůli stromům spadlým na vozovky. V Žirovnici na Pelhřimovsku a v Golčově Jeníkově na Havlíčkobrodsku zajišťovali poškozené střechy.

Kvůli výpadku dodávek elektřiny byl před 17:30 přerušený provoz na rychlíkové trati mezi Golčovým Jeníkovem a středočeskou obcí Vlkaneč. Vyplývá to z údajů na webech krajských hasičů.

Bouřky řádily i ve středních Čechách, například na Kutnohorsku. V kraji bylo večer bez proudu 13 000 domácností.

Reklama

Výběr článků

Načítám