Hlavní obsah

Kroupy zasypaly Olešnici na Blanensku

• Aktualizováno

Jako v zimě to vypadalo ve čtvrtek večer v Olešnici na Blanensku poté, co se nad městem přehnala prudká bouře. Ta totiž ulice zasypala vrstvou krup, místy jich bylo tolik, že se nedalo ani projet. Následky bouře, podle meteorologů možná nebezpečné supercely, až do pozdních nočních hodin odstraňovali hasiči. Následky bouřek řeší i další regiony.

Olešnici zasypaly kroupyVideo: Zdeněk Peša, Novinky

 
Článek

Nad město jako by se ve čtvrtek večer vrátil přízrak děsivé události staré dvacet let. Tehdy s sebou bouře přinesla prudké srážky a bleskovou povodeň, která si bohužel vyžádala i dvě oběti.

„Musím říct, že to vypadalo hodně dramaticky, podobně jako před dvaceti lety. Začalo pršet, padaly kroupy, setmělo se. Tehdy to trvalo asi 40 minut, dneska to mohlo být tak pět až sedm minut,“ řekl Právu starosta města Zdeněk Peša.

„Kroupy byly tak centimetrové. Rychle se ucpaly silniční vpusti, takže se ze všech ulic staly potoky. Na některých místech se asi voda dostala i do domů,“ dodal starosta.

Foto: Kamil Holek, velitel SDH Olešnice

Olešnici zasypaly kroupy.

Podle hasičů vytvořily kroupy místy vrstvu až 40 centimetrů. „Největší vrstva je u koupaliště a u mlékárny,“ uvedl pro ČTK mluvčí jihomoravských hasičů Petr Příkaský.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Český hydrometeorologický ústav na postupující bouři upozornil krátce předtím, než Olešnici zasáhla, na svém facebookovém profilu.

„Velmi silná bouřka – pravděpodobně supercela – se aktuálně vyskytuje na Svitavsku, odkud postupuje na Boskovicko a dále jižním směrem. V jejím rámci očekáváme výskyt krup s průměrem i přes tři cm, nárazy větru kolem 80 km/h a intenzivní srážky. Z tohoto důvodu zvyšujeme stupeň výstrahy pro vybrané oblasti,“ varovali meteorologové.

Bouřky a krupobití hrozily ve čtvrtek odpoledne zejména ve východní polovině České republiky a na jihu Čech. Zmiňované varování vydali meteorologové už po vypršení předchozích výstrah.

Foto: Kamil Holek, velitel SDH Olešnice

Olešnici zasypaly kroupy.

Problémy s počasím měli ve čtvrtek třeba i ve Zlínském kraji, kde odpoledne a v podvečer bouřky poškodily několik střech a lámaly větve a stromy. Za tři hodiny evidovali hasiči v kraji v souvislosti s počasím více než 20 výjezdů, většinu z nich na Kroměřížsku.

Meteorologové v průběhu odpoledne informovali také o kroupách na Šumpersku, Brněnsku, Čáslavsku, v Plzeňském kraji či na jihu Čech.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Kroupy v Olešnici na Blanensku zasypaly celou vesnici.

Reklama

Výběr článků

Načítám