Hlavní obsah

Na Pardubicku se vytvořila supercela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varoval před velmi silnými bouřkami, které může v pondělí na většině území České republiky doprovázet krupobití, přívalové srážky či nárazy větru. V Praze také upozornil na riziko rozvodnění potoka. Večer postupně jednotlivá varování vyprchala. Jak meteorologové informovali, na Pardubicku se vytvořila supercela.

Foto: ČHMÚ

Na Pardubicku se vytvořila podle radarových dat supercela.

Článek

Výstrahu ČHMÚ v průběhu dne upravoval. Podrobnosti k průběhu bouřek zveřejňovali meteorologové na sociálních sítích.

„Na Pardubicku se nachází v současnosti nejsilnější a nejnebezpečnější buňka na našem území, navíc potvrzená supercela dle radarových dat. Počítejte se všemi typy nebezpečných jevů, zejména se silnými nárazy větru a kroupami přes dva centimetry,“ napsali kolem půl šesté večer.

Supercely jsou bouřkové oblačnosti, v nichž rotuje vzduch. Může z nich vzniknout tornádo. Častější je ale krupobití nebo velmi silné nárazy větru.

Oblačnost v Chrudimi na Pardubicku v pondělí v podvečer

„Na Jindřichohradecku se vytvořila velmi silná bouřka, která postupuje dále k východu a pravděpodobně rychle nezeslábne. Jsou na ní zejména velké kroupy a také vyšší nárazy větru,“ uvedli po šesté hodině.

Výstraha se před velmi silnými bouřkami se týkala téměř celého území ČR, s postupem času však na západě vyprchala. Na východě varování zůstává v platnosti až do půlnoci.

ČHMÚ upozornil, že velikost krup může přesáhnout dva centimetry, že během krátké chvíle může napršet i kolem 30 milimetrů srážek a vítr může mít v nárazech rychlost kolem 90 kilometrů v hodině.

Již v pondělí ráno se velmi silné bouřky objevily na Rokycansku, kde je doprovázelo krupobití s velikostí krup kolem čtyř centimetrů. V podvečer zasypaly kroupy obce na Znojemsku.

Na Znojemsku napadlo 30 centimetrů krup

Domácí

Před šestou hodinou večer meteorologové přidali i výstrahu před povodňovým ohrožením v Praze, jež platila až do 20. hodiny.

„V Praze-Hlubočepích na Dalejském potoce bude v nejbližších chvílích dosažen 3. SPA. Další významnější srážky už neočekáváme, proto bude docházet k rychlému poklesu hladiny pod SPA,“ stálo v textu výstrahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám