Hlavní obsah

Na Zlínsku si uprchlíci dopravu platí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř po celém území Moravy mohou v současné době bezplatně jezdit ukrajinští uprchlíci v autobusech i vlacích či v městské hromadné dopravě (MHD). Výjimkou je Zlínský kraj. Vedení krajského úřadu tvrdí, že bezplatná regionální doprava pro ukrajinské uprchlíky není prioritou.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ve Zlínském kraji si ukrajinští uprchlíci na rozdíl od okolních regionů platí standardní jízdné.

Článek

Jihomoravský, Olomoucký, Moravskoslezský kraj. V těchto regionech mohou ukrajinští uprchlíci ubytovaní mimo větší města ve vzdálenějších vesnicích jezdit zadarmo do střediskových obcí na úřady či k lékaři pro různá potvrzení kvůli škole svých dětí či do zaměstnání.

Ve Zlínském kraji si za veřejnou regionální dopravu musejí ale zaplatit.

Požadavek na úlevu na jízdném není mezi hlavními prioritami
Radek Doležel, náměstek hejtmana Zlínského kraje

„O cenách jízdného v integrované dopravě Zlínského kraje rozhoduje Rada Zlínského kraje, stejně jako o případných slevách nebo bezplatné přepravě. V současné době Rada Zlínského kraje neprovedla úpravu cen pro ukrajinské uprchlíky, platí tedy pro ně stejné jízdné jako pro kteréhokoliv jiného cestujícího,“ sdělil Právu Jan Malý, marketingový manažer koordinátora veřejné dopravy Zlínského kraje (KOVED).

Z Ukrajiny uprchly už čtyři miliony lidí

Válka na Ukrajině

Co je důvodem k této odlišnosti oproti jiným krajům, vysvětlil za krajské radní náměstek hejtmana Zlínského kraje odpovědný za dopravu Radek Doležel (ANO):

„Se starosty obcí s rozšířenou působností řešíme požadavky a potřeby území v souvislosti s příchodem lidí z Ukrajiny a operativně na ně reagujeme. Požadavek na úlevu na jízdném není mezi hlavními prioritami, se kterými se na nás starostové obracejí. Prioritami jsou například zajištění nouzového bydlení a nezbytné sociální péče.“

Možnost zavedení dopravy zdarma podle něj v kraji mají samotná města v rámci svého systému MHD. „Dopravu zdarma zavedlo například město Zlín,“ dodal Doležel.

Co nejvíce vyjít vstříc v jejich nelehké situaci

Lidé z Ukrajiny, kteří utekli před válkou, mají bezplatnou regionální dopravu na území všech krajů sousedících se Zlínským. V Moravskoslezském kraji už od 9. března, a to až do odvolání. Tamní krajský úřad chce těmto lidem co nejvíce vyjít vstříc v jejich nelehké situaci. Morální hlediska v tomto případě převýšila ekonomický přínos, který by byl beztak zanedbatelný.

„Aby mohli občané Ukrajiny jezdit bezplatně, je nutné, aby se prokázali cestovním pasem, občanským průkazem či hraniční průvodkou s vlepeným vízovým štítkem,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro dopravu Radek Podstawka (ANO).

Obdobně je tomu i v Olomouckém kraji a Jihomoravském kraji.

Návrhářka z Ukrajiny už má v Brně vlastní kolekci

Válka na Ukrajině

V Olomouckém kraji mají ukrajinští uprchlíci možnost bezplatné přepravy na regionálních a příměstských linkách autobusové dopravy a železniční dopravy zařazené do systému Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje (IDSOK).

Bezplatně mohou být přepravováni i v městské hromadné dopravě v Olomouci, Šumperku a Zábřehu. Právu to v pátek sdělila vedoucí odboru ekonomiky a financování Koordinátora IDSOK Iveta Kocourková.

Nárok na bezplatnou přepravu podle ní prokazují v podstatě cestovním pasem s vízem strpění/dočasné ochrany, hraniční průvodkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám