Hlavní obsah

Na prosincový summit NATO pojede jen Zeman, Babiš bude ve Sněmovně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česko bude na summitu NATO v Londýně 3. a 4. prosince zastupovat pouze prezident Miloš Zeman. Premiér Andrej Babiš (ANO) se zúčastní projednávání rozpočtu ve Sněmovně, dohodli se na tom při středeční pravidelné večeři na zámku v Lánech. Předseda vlády po jednání novinářům řekl, že na Severoatlantickou alianci má s prezidentem stejný názor, naznačil, že by se její pravidla měla po sedmdesáti letech změnit. Mluvit o tom chce na Evropské radě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman na konferenci k 20 letem od vstupu do NATO (ilustrační foto)

Článek

„Je to důležitá aliance, ale je potřeba aby si evropské členské státy víceméně řekly, že možná nastal čas celkově mluvit o té smlouvě, která byla podepsána před sedmdesáti lety,” uvedl Babiš.

Připomenul výrok francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, že Severoatlantická aliance se v současnosti nachází ve stavu mozkové smrti. „Nazval to ne úplně dobře. NATO je důležitá aliance,” uvedl Babiš.

Před 20 lety zavlála v NATO česká vlajka. Slunečný den pro ČR, prohlásil tehdy Zeman

Domácí

Dodal, že evropské státy ale potřebují rychlejší akci, když je například nutné zasáhnout proti pašerákům lidí ve Středozemním moři. „Určitě nechceme žádnou evropskou armádu, ale je tam prostor pro spolupráci,“ uvedl. Podobný pocit podle něho vládne i v dalších evropských zemích.

Důvodem oslabení NATO je podle Macrona změna postoje Spojených států a chování Turecka, které před časem podniklo ofenzivu na severu Sýrie. Německá kancléřka Angela Merkelová a šéf NATO Jens Stoltenberg ve středu tento názor jasně odmítli, aliance je podle nich silná.

Zeman varoval před štěpením NATO, obhajoval i misi v Afghánistánu

Evropa

V Británii si zástupci členských zemí připomenou 70. výročí existence aliance. Velení NATO sídlilo v prvních letech právě v Londýně. Severoatlantickou smlouvu 4. dubna 1949 ve Washingtonu podepsaly Belgie, Nizozemsko, Lucembursko, Británie, Francie, USA, Kanada, Portugalsko, Itálie, Norsko, Dánsko a Island. Česko se k alianci připojilo v roce 1999.

Zeman chce jet do Moskvy

Na pravidelné večeři v Lánech Zeman s Babišem probrali i prezidentův plán jet na jaře do Moskvy na oslavy výročí konce druhé světové války.

„Pan prezident mne informoval, že chce navštěvovat kraje a že se chystá na oslavy v květnu do Moskvy, kde má být americký prezident a další prezidenti. Takže jsme nějak koordinovali zahraniční aktivity,” uvedl Babiš.

Kromě aktuáních témat se dotkli i víkendových oslav 30. výročí sametové revoluce. Prezident, který neplánuje 17. listopadu veřejné vystoupení, podle Babiše zavzpomínal na svoji účast v okamžicích, které formovaly současnou podobu společnosti.

Babiš bude v neděli hostit kolegy ze sousedních zemí v Národním muzeu a Kramářově vile, pak odletí na oslavy na Slovensko. ve středu zopakoval, že v sobotu se zúčastní slavnostního vystoupení baletu Národního divadla.

Na tradičním novoročním obědě se oba politici sejdou v neděli 5. ledna. Ještě jednou se setkají do Vánoc.

Reklama

Výběr článků

Načítám