Hlavní obsah

Na podzim budou moci hlasovat i lidé v karanténě, Senát souhlasil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V říjnových krajských a senátních volbách budou moci za vymezených podmínek zřejmě hlasovat i voliči, kteří jsou v nařízené karanténě kvůli koronaviru. Počítá s tím speciální zákon, který ve čtvrtek odklepla horní komora. Normu nyní dostane k podpisu prezident.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zákon umožní lidem v nařízené karanténě hlasovat z auta na vyčleněných místech, případně si vyžádat příjezd speciální volební komise s přenosnou volební schránkou.

Norma počítá také se zvláštními volebními okrsky v sociálních či zdravotnických zařízeních, která budou v karanténě.

Lidé v karanténě budou moci volit i z auta, schválila Sněmovna

Domácí

Sněmovna do předlohy doplnila výslovné ustanovení, podle něhož cesta k volbám nebude porušením uložené karantény. Možnost speciálního hlasování se bude podle předlohy týkat pouze lidí, kteří budou mít v době voleb nařízenou karanténu či izolaci hygienickou stanicí nebo lékařem.

Ti, kteří budou v preventivním ochranném opatření, například po návratu z ciziny, na volebním právu omezeni nebudou, budou tedy moci přijít hlasovat ke komisi ve svém volebním okrsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám