Hlavní obsah

Na ostravském letišti začaly Dny NATO. Bez diváků jsou smutné

Právo, Denisa Doležalová

V sobotu dopoledne byly na Letišti Leoše Janáčka Ostrava zahájeny další Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR. Největší bezpečnostní přehlídka v rámci Evropy je tentokrát ale hodně smutná. Poprvé se totiž koná bez diváků. Může za to epidemie nemoci covid-19. Běžně tuto akci za dva dny navštíví i přes 200 tisíc lidí.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Seskokem parašutistů české armády začaly 19. září 2020 na Letišti Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově na Novojičínsku dvoudenní Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR.

Článek

Diváci se tak letos aspoň snažili sledovat letadla mimo letiště ze zahrádek restaurací, u silnic, z polí či projíždějí kolem letiště na kole. Ostatní mohou leteckou show sledovat na internetu či v České televizi, kde je akce vysílána živě.

Letos tak byly Dny NATO zahájeny v poloprázdném areálu seskokem parašutistů české armády, po kterém následoval slavnostní ceremoniál. V rámci něj bylo oceněno několik stovek vojáků, policistů, hasičů, zdravotníků a dalších členů bezpečnostních sborů za jejich nasazení při nouzovém stavu letos na jaře.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Dvoudenní bezpečnostní letecká show začala v sobotu na letišti v Mošnově na Novojičínsku bohužel bez diváků.

V neděli dopoledne pak proběhne ocenění dalších lidí z bezpečnostních složek.

Organizátoři si na oba dny připravili čtyři hodiny různých ukázek na zemi i ve vzduchu.

Například společnost Aero Vodochody představila nový letoun L-39NG, který čerstvě splnil oficiální podmínky pro mezinárodní letový provoz. Dvoumístný proudový letoun L-39NG bude sloužit jako cvičný podzvukový letoun i jako lehký bitevník, má navázat na legendární stroj Aero L-39 Albatros.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Na Dnech NATO byla k vidění letadla i vrtulníky.

„Doufám, že akci bez diváků zažijeme jen jednou za 20 let a už se nebude opakovat,“ posteskl si Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, jenž je hlavním organizátorem akce, kterou letos kvůli pandemii nebylo vůbec jednoduché zorganizovat. „Budeme rádi, když tento ročník skončí vyrovnaným rozpočtem,“ zkonstatoval Pavlačík.

V sobotu si lidé u obrazovek mohli prohlédnout například dopravní letoun Airbus A400M německého letectva, který simuloval tankování paliva ve vzduchu, či show mistra světa v Red Bull Air Race Martina Šonky a pilota stíhacího letounu Gripen Ivo Kardoše.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Kromě letadel a vrtulníků se na zemi odehrály ukázky bojů.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Dny NATO

Na zemi se zase odehrála rekonstrukce bojů o Štítinu, chytala se skupina pašeráků i zasahovalo proti fotbalovým chuligánům. Na programu bylo i představení vzdušných sil ze Slovenska, Maďarska, Polska, Švédska, Rakouska a Ameriky.

Bohužel nepřiletěl americký strategický bombardér B-52 Stratofortress, a to kvůli závadě na tankeru KC 135, který měl doplnit palivo při letu.

Reklama

Výběr článků

Načítám