Hlavní obsah

Na Národní třídě vybírali na happeningu příštího prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na pražské Národní třídě probíhal v úterý happening Karta pro příštího prezidenta, na němž se lidé měli možnost vyjádřit, kdo by mohl být příštím prezidentem. Na akci se sešlo několik stovek lidí.

Na Národní třídě vybírali lidé na happeningu příštího prezidentaVideo: Novinky

 
Článek

Akce se účastnili zejména ti, kteří se neztotožňují s názory prezidenta Miloše Zemana. Akce volně navazovala na loňskou demonstraci, kdy lidé ukázali hlavě státu červenou kartu.

Akce Karta pro příštího prezidenta, pořádaná spolkem Podhradí, začala minutou ticha za oběti pátečních teroristických útoků v Paříži, ale také nedávného sebevražedného útoku v Bejrútu nebo bojů na Ukrajině.

Následně mohli lidé napsat na červené karty jméno jejich kandidáta na příštího českého prezidenta a lístek hodit do krabice. Která jména se objevila nejčastěji, organizátoři nesdělili. Lidé Novinkám přiznali, že navrhovali například Petra Pavla, Tomáše Halíka nebo Karla Schwarzenberga.

"My v České republice jsme zvyklí vnímat prezidenta jako zásadní osobnost. Ve chvíli, kdy máme na Hradě Miloše Zemana, není laťka příliš vysoko. Přeskočí ji skoro každý, komu bylo 40 a chová se slušně," řekl pořadatel akce Martin Přikryl ze spolku Podhradí.

Průvod lidí z akce na Národní třídě dorazil Vodičkovou ulicí na Václavské náměstí na Setkání lidí dobré vůle, ale k samotnému místu setkání, tedy soše svatého Václava, se posouval jen velmi pomalu. Zástup musel čekat, protože "u koně" ještě neskončila akce odpůrců migrace. Při průvodu lidé v okolí křičeli na účastníky happeningu v průvodu sprosté nadávky. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám