Hlavní obsah

Na mimořádném sjezdu nebude Filip obhajovat křeslo šéfa KSČM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dlouholetý předseda KSČM Vojtěch Filip na mimořádném dubnovém sjezdu strany nebude obhajovat funkci. Oznámil to po pátečním zasedání ústředního výboru strany. Případnou podporu bude směřovat k jiným kandidátům.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Vojtěch Filip nebude obhajovat psot předsedy KSČM.

Článek

„Jsem nejdéle sloužícím předsedou politické strany a podle mého soudu i obměna může leccos přinést," uvedl Filip k rozhodnutí už nekandidovat. V čele komunistů stojí 12 let. Strana ale v letošních sněmovních volbách dosáhla svého nejhoršího výsledku, získala jen 7,76 procenta hlasů.

Pokud získá podporu regionů, hodlá se o nejvyšší stranickou funkci ucházet dosavadní místopředseda KSČM a Filipův oponent Josef Skála. Ten také tvrdí, že jedním z neúspěchů bylo to, že se komunisté málo ucházeli o protestní hlasy.

„Reflexe bude, řekli jsme, že na prosincovém jednání bude kritická analýza, kde budeme posuzovat jak osobní nasazení, tak programové otázky, tak prezentaci programu i postup jednotlivých kandidátů v rámci kampaně," uvedl Filip

Místopředseda Jiří Dolejš se zatím nerozhodl, zda bude funkci obhajovat. Rozhodne se podle podpory, jakou během přípravy sjezdu z regionů ucítí.

Komunisté se také dohodli, že do lednové prezidentské volby vlastního kandidáta nepostaví.

Reklama

Výběr článků

Načítám