Hlavní obsah

Na Litoměřicku začala likvidace desítek tisíc nosnic kvůli ptačí chřipce

Litoměřice
Aktualizováno

Likvidace zhruba 80 tisíc nosnic začala v úterý ve velkochovu v Libotenicích na Litoměřicku. Ptačí chřipka se v chovu potvrdila minulý týden, kdy bylo ve čtyřech halách soukromé společnosti asi 188 tisíc kusů drůbeže. Přes svátky však více než polovina slepic uhynula, v pondělí pak dalších zhruba osm tisíc kusů. Zničit je nutné i kolem jednoho milionu vajec.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

V Libotenicích na Litoměřicku začali 28. prosince 2021 s likvidací 188 000 nosnic, ve velkochovu se minulý týden potvrdila ptačí chřipka.

Článek

Veterináři odhadují, že budou drůbež a vejce likvidovat do středy. „Jako první budou likvidovat živá zvířata, druhá skupina bude současně likvidovat zvířata uhynulá,“ přiblížila postup ředitelka odboru ochrany zdraví a pohody zvířat krajské veterinární správy pro Ústecký kraj Lenka Hanušová s tím, že vejce zničí pracovníci až poté.

Na Litoměřicku likvidují 80 tisíc nosnic kvůli ptačí chřipceVideo: Karel Otcovský, Právo

Na místě jsou kromě veterinářů také hasiči, na přípravách se podílelo 15 jednotek. „Bylo potřeba postavit cílové zabezpečení a dekontaminační stanoviště s tím, že hasiči se budou střídat po nějakém určitém čase a potřeba je, aby byli chráněni v jednorázových oblecích s filtračními maskami. A potom je potřeba hasiče i techniku dekontaminovat," řekl mluvčí krajských hasičů Lukáš Faják.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Likvidace velkochovu drůbeže v Libotenicích na Litoměřicku, v podniku propukla ptačí chřipka.

Po vlastní likvidaci bude podle Hanušové s časovým odstupem hospodářství ještě vydezinfikováno. Usmrcená zvířata se převážejí ke spálení do asanačního podniku v Mimoni. Subtyp choroby H5N1 potenciálně přenosný na člověka se v chovu potvrdil 23. prosince. Na likvidaci se čekalo několik dní, protože dodavatel sehnal oxid uhličitý, jímž se slepice usmrtí, v požadovaném množství až v úterý ráno.

Podle Agrární komory ČR jsou v chovu zhruba dvě procenta populace nosnic v ČR. Jejich likvidace by neměla mít větší dopad na český trh. Od prvních příznaků ptačí chřipky v chovu zůstávala vejce na farmě a žádné se nedostalo do tržní sítě. Komora odhaduje škodu na 20 milionů korun.

Zhruba o kilometr dál od společnosti AG Maiwald, která velkochov provozuje, jsou haly s kuřicemi, tam se ale podle Hanušové chřipka zatím nepotvrdila.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Ve velkochovu drůbeže v Libotenicích na Litoměřicku, kde se potvrdila ptačí chřipka, platí přísná hygienická omezení.

Okolo velkochovu veterináři vymezili tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru. Do ochranného pásma kromě katastrálního území Libotenic patří také katastry obcí v nejbližším okolí, a to Černěves, Hrobce, Rohatce, Chodouny, Lounky, Oleško u Rohatců a Židovice nad Labem.

Podle mimořádných veterinárních opatření proti šíření nákazy ptačí chřipkou musí chovatelé na příslušném obecním úřadě nahlásit chov veškeré drůbeže i jiného ptactva. Soupis všech zvířat obce následně předají Státní veterinární správě. Hanušová nemá informaci, že by hynula zvířata v dalších chovech. Jak se dostala nákaza do chovu v Libotenicích, odborníci zjišťují.

Další ohnisko. Veterináři objevili ptačí chřipku na Hodonínsku

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám