Hlavní obsah

Na horách bude řádit orkán Xaver: napadne až půl metru sněhu, hrozí bílá tma

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Do České republiky míří studená fronta, která s sebou přinese jednak chladné počasí a větrno, jednak sněhové srážky. Na horách může přes víkend napadnout až téměř půl metru sněhu. Silný vítr tam navíc může dosahovat rychlosti orkánu. V nížinách bude příval sněhu nižší. Novinkám to řekla Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Profimedia.cz

Na horách může nastat i takzvaná bílá tma, kdy je viditelnost nulová.

Článek

Závěr týdne se ponese hlavně ve znamení silného chladného větru. Přijde v závěsu za studenou frontou, která přes naše území přejde během noci ze čtvrtka na pátek.

V pátek by pak na horách mohl dosahovat až 130 kilometrů v hodině, přičemž od 118 kilometrů v hodině hovoříme o orkánu. „Pokud by skutečně této hodnoty dosáhl, pak by se jmenoval Xaver,“ doplnila Honsová s tím, že toto jméno dostala tlaková níže nad Skandinávií, která má silný vítr na svědomí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Orkán Xaver si ve Skotsku vyžádal zatím jednu oběťVideo: Reuters

Ranní teploty se mohou v pátek pohybovat pod bodem mrazu, odpoledne mezi –1 až 3 stupni Celsia. Silný vítr, který bude i v nížinách dosahovat v nárazech až 90 kilometrů v hodině, ale výrazně sníží pocitovou teplotu, takže se „pocitově“ budeme pohybovat převážně pod bodem mrazu.

Panovat bude v pátek proměnlivá oblačnost, přičemž zejména na horách bude sněžit a napadnout tam může až 25 centimetrů sněhu. Podle Honsové hrozí na horách i tzv. bílá tma, kdy je nulová viditelnost. V nížinách budou sněhové srážky jen občasné, sněhová pokrývka dosáhne maximálně 2 až 5 centimetrů.

V neděli oteplení

Podobné počasí s proměnlivou oblačností a vydatnějšími sněhovými srážkami vydrží i v sobotu. V nížinách napadnou maximálně dva centimetry, na horách to může být opět kolem 20 centimetrů. Za víkend tak může ve vyšších polohách nasněžit až kolem půl metru sněhu. Proti pátku se v sobotu ochladí, ráno naměříme 0 až –4 stupně, odpoledne –2 až 2 stupně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: K severoněmeckému Cuxhafenu se přiblížil orkán XaverVideo: Reuters

Chladno bude panovat i v první polovině neděle. Ráno může na horách teplota klesnout až na –10 stupňů, jinak 0 až –4 stupně. Během dne se vlivem přecházející teplé fronty oteplí na 0 až 4 stupně. Srážky už budou v nížinách spíš smíšené. Zároveň zeslábne vítr, který bude dosahovat maximálně 20 kilometrů v hodině.

Podobné počasí bude panovat na začátku příštího týdne. V úterý se dostaví oblast vysokého tlaku vzduchu, takže v nížinách může být i slunečno.

Reklama

Výběr článků

Načítám