Hlavní obsah

Na dvou jihočeských řekách platí povodňová aktivita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na Nežárce v měřicí stanici Hamr byl v noci na středu vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity, na Lužnici od Pilaře po Bechyni na Táborsku platí od soboty nejnižší, tedy první stupeň. Uvedlo to Povodí Vltavy. Na ostatních jihočeských řekách se drží hladiny v normálu. Řeky se někde vylévají z břehů do niv.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Hladina Nežárky v Hamru překonala v noci na středu 320 centimetrů, tedy výšku povodňové pohotovosti. Ráno vystoupala k 331 centimetrům.

"Stav na Nežárce na Hamru, kde je dosažen druhý stupeň povodňové aktivity, způsobily víkendové srážky, ne manipulacemi v povodí," informoval Tomáš Beryt z dispečinku Povodí Vltavy. "V současnosti průtoky na horních částech Lužnice a Nežárky stagnují, na dolní Lužnici je mírný pokles, takže nepředpokládáme další stupně povodňové aktivity, nic dramatického," dodal.

Na Lužnici platí první stupeň povodňové aktivity od sobotní noci. V Bechyni se hladina od noci z úterý na středu drží na 275 centimetrech, což je 35 centimetrů nad normálem. V Klenovicích dosahuje Lužnice výšky 236 centimetrů. To je o 46 centimetrů víc, než obvykle. Ve stanici Pilař hladina od úterý klesá.

V Jihočeském kraji je od pátku deštivé počasí. Také ve čtvrtek má být podle meteorologů zataženo až oblačno, místy s deštěm. Denní teploty se budou držet mezi třemi až šesti stupni Celsia, na horách kolem dvou.

Reklama

Výběr článků

Načítám