Hlavní obsah

Muž nahlásil stránku islamofobů, dali ho ze msty na gay seznamku

Právo, pko
Brno

Sprška urážek, výhrůžek, ale i inzerát na erotické gay seznamce s plným jménem. To všechno se v těchto dnech valí na Brňana Pavla Pečínku. Byl totiž jedním z těch, kteří Facebooku nahlásili jako závadnou stránku Islám v ČR nechceme (IVČR).

Foto: repro Facebook

Zablokovaná stránka IVČR

Článek

I na základě jeho upozornění se Facebook rozhodl profil organizace, kterou na webu podporovalo 150 tisíc lidí, smazat.

„Na odvety v podobě zavirovaných mailů, telefonátů a SMS a jiných nástrah jsem za osm let zvyklý, jako bývalý šéfredaktor romských novin Romano hangos jsem jich dostával dost. Nové a humorné ovšem bylo nyní to, že mě antiislamisti přihlásili na pár gay seznamek a požádali mým jménem o úvěr nějaké finanční instituce,“ řekl Právu politolog Pečínka.

Facebook smazal profil IVČR, protože porušoval zásady této sociální sítě. „Je to způsob, jak na čas přerušit jejich propagandu, která škodí tím, že zvěrstva teroristů a kriminálníků připisuje muslimům jako celku. Tím odpuzuje a proti Evropě poštvává většinu normálních muslimů. Ty je potřeba naopak získat a udržet jako spojence,“ dodal Pečínka.

„Extrémní islamismus se nedá porazit bez muslimů, tak zní jednoduchá realistická rovnice bez jakéhokoliv romantismu a naivity,“ vysvětlil.

Podle IVČR bylo smazání profilu pokusem o omezení svobody slova. „Může se stát, že využijí image pronásledovaných. I přesto se musí testovat a zpětně vyhodnocovat různé způsoby jejich oslabení,“ řekl Pečínka.

Co je na Facebooku zakázané
Přímé výhružky
Sebepoškozování
Šikana a obtěžování
Útoky na veřejně známé osoby
Kriminální činnost
Sexuální násilí a zneužívání

I když podle něj představují lidé kolem IVČR jisté nebezpečí pro společnost, po zákazu organizace nevolá. „Jde o součást demokracie a občanské společnosti. Ovšem i tyhle internetové válčičky možná zbytečně ubírají čas a energii, čeští aktivisti i politici by měli působit jiným směrem,“ upozornil Pečínka.

Dodal, že politici i aktivisté by měli vytvářet tlak na Turecko, aby ukončilo boje s Kurdy, kteří by pak mohli více zasáhnout do války proti IS.

Reklama

Výběr článků

Načítám