Hlavní obsah

Musíme postavit Ukrajinu na nohy, jako kdysi Američané Evropu, řekl Schwarzenberg

Novinky, Václav Lang
Praha

Evropská unie musí Ukrajině pomoci, stejně jako kdysi pomohli Američané západní Evropě, domnívá se předseda TOP 09 a sněmovního zahraničního výboru Karel Schwarzenberg. Právě tento výbor v úterý doporučil Sněmovně schválit asociační dohodu s Ukrajinou.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

„Očekávám, že když se Ukrajina zotaví, tak to bude pro nás velká výhoda. Ale nejdřív musíme postavit Ukrajinu na nohy, jako Američané po druhé světové válce Marshallovým plánem postavili na nohy západní Evropu,“ obhajoval Schwarzenberg na jednání výboru asociační dohodu. Když se podaří postavit Ukrajinu na nohy, bude to podle něj výhodné pro celý starý kontinent.

Výbor nakonec přijal usnesení, v němž doporučuje Sněmovně dohodu schválit, jako to už udělal Senát. V rámci Evropské unie už dohodu ratifikovalo 18 členských států, Česká republika je poslední zemí Visegrádské čtyřky, která tak ještě neučinila.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Náměstek ministra zahraničí Ivo Šrámek poslance na výboru ujistil, že se v případě této dohody nejedná o předstupeň členství Ukrajiny v EU, ale jejím cílem je především urychlit prohlubování politických a hospodářských vztahů Ukrajiny a Evropské unie.

Ratifikaci kritizoval zejména komunistický poslanec Leo Luzar, který neúspěšně navrhnul jednání přerušit a počkat na vypracování doprovodného usnesení. Poukázal na to, že EU bude rozvrácené Ukrajině finančně pomáhat, i když se v současnosti jedná podle něj po Řecku o nejzadluženější stát v Evropě.

Dohodu musí posoudit ještě výbor pro evropské záležitosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám