Hlavní obsah

Moravskoslezští poslanci prolétali do Prahy 1,5 miliónu

Praha

Létání moravskoslezských poslanců mezi Ostravou a Prahou loni přišlo daňové poplatníky na 1,5 miliónu korun. Poslanecká sněmovna pro ně nakoupila 190 letenek v průměrné ceně 8014 korun. Informoval o tom Roman Žamboch z tiskového odboru Kanceláře Poslanecké sněmovny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanecká sněmovna. Ilustrační foto

Článek

Moravskoslezští poslanci mohou zdarma využívat hromadnou dopravu, včetně rychlovlaku Pendolino. V roce 2008 prolétali 1,8 miliónu Kč, sněmovna pro ně nakoupila 228 letenek. O rok dříve vynaložila za 328 letenek 2,27 miliónu Kč.

Kolik ze třiadvaceti moravskoslezských poslanců loni létalo a jak často, Žamboch nesdělil. "Tyto detaily nelze poskytnout s odvoláním na zákon o ochraně osobních údajů," uvedl. Poslanci z Moravskoslezského kraje mají ze zákona jako jediní možnost využívat letecké dopravy zdarma.

Mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský řekl, že poslanci si při cestě Pendolinem musejí zaplatit pouze povinnou rezervaci v 1. třídě.

"Určitě letecké dopravě konkurujeme. Pendolino běžně využívají manažeři, státní úředníci. Když si spočítáte čas spojení mezi oběma městy, tak cesta vlakem vychází přibližně stejně, jestli ne kratší dobu než letadlem. U ní musíte započítat cestu na letiště, čekání na odbavení, pak čekání na nástup na letištní plochu," poznamenal Štáhlavský. Při cestě Pendolinem mohou lidé například pracovat na notebooku.

Reklama

Výběr článků

Načítám