Hlavní obsah

Místostarosta Šternberka za ANO rezignoval kvůli autonehodě

Šternberk (Olomoucko)

Místostarosta Šternberka na Olomoucku Pavel Stonawský (ANO) v pondělí rezignoval na svou funkci. Důvodem je nehoda, kterou zavinil a při níž se lehce zranila řidička. Stonawský i přes odebrání řidičského průkazu i nadále řídil služební auto. Hájí se tím, že o nabytí právní moci nevěděl. Kvůli svému pochybení rezignoval i na své členství hnutí, informoval mluvčí ANO Jaromír Hasoň.

Foto: Profimedia.cz

Centrum Šternberka, ilustrační snímek

Článek

Místostarosta zavinil nehodu se zraněním řidičky protijedoucího auta v únoru.

"Byla asi měsíc v rekonvalescenci, díky čemuž mi měl být trestním příkazem odebrán řidičský průkaz s podmínkou na čtyři měsíce. Příkaz mi byl doručen 10. července, čekal jsem na možnost odvolání a na výzvu k uložení mého řidičského průkazu, nicméně trestní příkaz nabyl právní moci 29. července, o čemž jsem nevěděl," uvedl Stonawský.

Místostarostu, který dál využíval služební vůz, nahlásil policii podle ANO pravděpodobně někdo z radnice v Olomouci.

"Dopis o povinnosti uložení řidičského průkazu jsem obdržel 19. srpna, ve stejný den, kdy jsem přijel do Olomouce, kde mi policie sdělila, že nesmím za volant," vysvětluje bývalý místostarosta.

Přiznal, že jde o jeho selhání, proto rezignoval na funkci místostarosty a rovněž ukončil i své členství v ANO, kde byl místopředsedou šternberské organizace. Uvedl, že nechce hnutí jakkoli poškozovat. Omluvil se zároveň svým voličům.

Havaroval i opilý  

Stonawský, který měl nyní jako místostarosta v kompetenci životního prostředí, strategii a investice či územní plánování, zastával v minulosti post starosty Šternberka i krajského radního za Nezávislé.

Nehodu způsobil také v roce 2000, policisté mu naměřili po dvou hodinách v krvi 0,3 promile alkoholu. Vyšetřovatel si však nechal později udělat znalecký posudek, z něhož vyplynulo, že v době nehody měl v krvi 1,1 promile.

Při nehodě tehdejší starosta způsobil na služebním voze škodu za 300 000 korun. Soud mu odebral na dva roky řidičský průkaz a rozhodl, že starosta musí zaplatit 30 000 korun. O necelý rok později jej zastupitelé za způsobení úmyslného trestného činu odvolali z funkce.

Radnice po jeho odchodu na něj podala trestní oznámení kvůli podezření z podvodu při čerpání benefit bodů společnosti Eurotel. Okresní osud mu uložil peněžitý trest 20 000 korun. Krajský soud jej poté zprostil obžaloby s tím, že nešlo o trestný čin.

Reklama

Výběr článků

Načítám