Hlavní obsah

Místopředseda STAN Gazdík: S Piráty budeme postupovat podle plánu

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda STAN Petr Gazdík v sobotu litoval, jak se dezinformační kampaň podepsala na pirátských ztrátách na mandátech. I přesto, že Pirátů ve Sněmovně bude jen pár, se však podle něj pro koalici nic nemění. Řekl to v rozhovoru pro Právo.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Gazdík (STAN) ve štábu koalice Piráti a Starostové

Článek

Je pro vás úspěch, že jste překroužkovali Piráty?

Takto vůbec neuvažujeme. Jako úspěch bereme to, že je tato země připravena na změnu. Změnu politického stylu, že jsme společně s koalicí Spolu odeslali Andreje Babiše do opozice. A že po třiceti letech svobodného parlamentu nemáme ve Sněmovně komunisty. To je ten důvod k radosti.

V opozici ještě premiér není a bude záležet na prezidentovi. Jste připraveni i na silové kroky vůči Miloši Zemanovi?

Jste o moc kroků dál. Ano, pan prezident má své pravomoci, na druhou stranu tu máme unikátní situaci, kdy ve Sněmovně i v Senátu je stejná většina stran. ČR je parlamentní demokracie a pan prezident je bytostný demokrat. Kdyby pan prezident nerespektoval vůli parlamentu, tak k tomu máme parlamentní procedury, jak k tomu může být přinucen.

Starostové kroužkováním zmasakrovali Piráty

Parlamentní volby

Doufám, že k nim nedojde a že je to moudrý muž, který dbá na blaho země. A to poslední, co tato země potřebuje, je politické přetahování, když voliči jasně řekli, v jakém politickém směru je většina. Není důvod, aby prezident tady protahoval agónii, čímž by činil hospodářské ztráty či ztrátu pověsti politické kultury v ČR.

Vzhledem k tomu, že Piráti budou mít jen pár poslanců, mění se pro fungování koalice něco?

Vůbec nic. Máme v koaliční smlouvě jasně řečeno, jak se bude postupovat, jak to bude po volbách. To, kolik má která strana poslanců, nehraje roli. Upřímně mě mrzí, že nejsilnější dezinformační kampaň, která tady kdy byla, nesla své plody ve vztahu k pirátským poslancům.

Takže Ivan Bartoš je i nyní kandidátem na vicepremiéra?

Omlouvám se, teď neřešíme žádné personální věci. Řešíme směřování země, jak poslat Andreje Babiše do opozice, jak změnit způsob vládnutí v této zemi. Nic víc, nic míň.

Peksa: Jen pár mandátů kvůli kroužkování jsme fakt nečekali

Volby

Budete mít hodně nováčků ve Sněmovně. Nemáte z toho obavy?

Pečlivě jsme vybírali kandidátky tak, aby nováčci za starosty byli zkušenými komunálními politiky. A většina takových je. A věřím, že se se sněmovní realitou poperou mnohem skvěleji než někteří poslanci jiných stran.

Reklama

Výběr článků

Načítám