Hlavní obsah

Místo Číny možná koupí Věru USA

Právo, dan, sil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Spojené státy by mohly koupit unikátní český radar Věra, aby tak překazily jeho zamýšlený vývoz do Číny a pomohly zacelit případnou ztrátu českých firem. "Tento proces probíhá, to je vše," reagoval v pondělí v Liberci premiér Vladimír Špidla na otázku Práva, zda USA chtějí odkoupit radary, jež měly zamířit do Číny.

Foto: resort Dolní Morava

Brzy bude zase vše při starém, zase zazní na otázku A a co děti? odpovědí bude- Mají si zas kde hrát

Článek

Informace o tom, že Američané se pokouší vyjednat nákup českých radarů, má podle svých slov i stínový ministr obrany Petr Nečas (ODS). "Osobně očekávám, že v následujícím období kromě Spojených států projeví o radar Věra zájem i nějaká jiná země NATO," řekl Právu Nečas.

Mnohasetmiliónový obchod s Čínou, na který exportní firma Omnipol získala již první licenci, se politickým představitelům Spojených států nelíbil. Obávali se totiž, že Čína bude pomocí Věry sledovat jejich letadla operující v úžině mezi Čínou a Tchaj-wanem.

Jak už Právo informovalo, ministr zahraničí USA Colin Powell před časem proti vývozu do Číny intervenoval u svého českého kolegy Cyrila Svobody. Ten již o zrušení licencí požádal ministerstvo obchodu a průmyslu, které licence na vývoz zbraní vydává.

Radiolokátor Věra je nástupcem známé Tamary a dokáže odhalit i tzv neviditelná americká letadla kategorie Stealth, tedy typy F-117 a B2.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám