Hlavní obsah

Ministryně Benešová zvažuje stížnost v kauze Bárta, Škárka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová si nechá předložit dokumenty ke stížnosti, kterou podal soudce Jan Šott v kauze poslance Víta Bárty (VV) a jeho bývalého stranického kolegy Jaroslava Škárky, a rozhodne, zda se kvůli tomu obrátí na Nejvyšší soud. Podání Benešová zvažuje.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová

Článek

"Pokud tam ty důvody budou, tak spíš podám, než nepodám," řekla Benešová v České televizi. Šott informoval o podání své stížnosti pro porušení zákona.

Pražský městský soud koncem března pravomocně potvrdil zprošťující rozsudek v trestní kauze a nevyhověl odvolání státního zastupitelství, které politiky vinilo z podplácení a z přijetí úplatku. "Já sama si myslím, že projev v Poslanecké sněmovně nemůže pokrýt trestnou činnost," uvedla Benešová k diskusím o rozsahu poslanecké imunity.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Soudce Jan Šott.

Šott podal v kauze Bárty a Škárky podnět na stížnost pro porušení zákona. Rozhodl sice, že statisíce zabavené v rámci případu se Bártovi vrátí. S tím, jak kauza skončila, soudce dál nesouhlasí. Šott oba nejdřív odsoudil, poté je musel osvobodit na základě rozhodnutí odvolacího soudu.

Obálky pro kolegy

Obžaloba tvrdila, že Bárta dal tehdejším stranickým kolegům, poslancům Škárkovi a Kristýně Kočí, 170 000 a 500 000 korun za to, aby k němu byli loajální a prosazovali jeho zájmy ve straně. Škárka údajně úplatek přijal a část peněz také použil. Bárta, který kvůli kauze rezignoval na funkci ministra dopravy, se hájil tím, že Škárkovi a Kočí peníze jen půjčil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Bárta (vlevo) a Jaroslav Škárka před zahájením soudního procesu.

V červnu podalo také Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) dovolání k Nejvyššímu soudu. Podle šéfa NSZ Pavla Zemana soudy nepostupovaly správně, když oba zprostily obžaloby z podplácení a přijetí úplatku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám