Hlavní obsah

Ministr kultury Besser rezignoval

Právo, Novinky, jas, dan, ada, nig, jov
Praha
Aktualizováno

Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09 a Starostové) ve čtvrtek ráno rezignoval. Uvedl, že svou kauzou nechce zatěžovat vládu. Besser už v minulých dnech ztratil podporu své strany. Měla by ho nahradit stranická kolegyně a poslankyně Alena Hanáková.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Besser (TOP 09 a Starostové)

Článek

"Vzhledem k tomu, že necítí podporu svých stranických kolegů, aniž by dostal prostor se před nimi obhájit, dospěl k závěru, že nebude svým příběhem dále zatěžovat vládu České republiky," oznámilo ve čtvrtek ráno ministerstvo kultury v tiskovém prohlášení s tím, že Besser poslal premiérovi dopis s rezignací.

„Tento krok jsem očekával, respektive nepřipouštěl jsem, že by bylo možné jiné řešení,“ okomentoval demisi ministra kultury premiér Petr Nečas. Besserovi poděkoval za práci, zejména na přípravě majetkového vyrovnání s církvemi. „Odvedl kus dobré práce,“ pravil premiér na adresu odcházejícího ministra.

Nečas odpoledne odlétá s ruským prezidentem Dmitrijem Medvěděvem do Bruselu a o možném nástupci či nástupkyni Bessera se rozhodne příští týden.

Nečas uvedl, že by měl dostat od TOP 09 a STAN návrh nominace na nového ministra. S kandidátem chce rozebrat jeho představy o resortu kultury, a pokud usoudí, že jsou správné, doručí návrh na jmenování prezidentu republiky.

Gazdík ocenil chlapské rozhodnutí

Rozhodnutí Bessera ocenil předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) a šéf poslaneckého klubu Petr Gazdík. „Zachoval se jako chlap,“ řekl novinářům s tím, že ministrův odchod byl logickým vyústěním nepříjemné situace. Připomněl, že Starostové a nezávislí nešli do politiky proto, aby devalvovali politickou kulturu. Naopak. A proto považuje ministrův odchod za správný, byť se podle něj nedopustil žádné korupce.

Členové hnutí chtějí s Besserem ještě o celé věci mluvit, a to v pondělí na celostátním výboru, který by měl také vybrat jeho nástupce. Gazdík prý oslovil několik možných adeptů, od všech ale zatím nemá odpověď.

Kandidátů za odcházejícího ministra je více

Proslýchá se, že dosud nejvážnější kandidátka, poslankyně Alena Hanáková, se souhlasem váhá. Dalšími možnými kandidáty jsou dosavadní náměstek ministra kultury Radek Zdráhal, primátor Českých Budějovic Juraj Thoma, muzikantka Zuzana Lapčíková či děkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Michal Stehlík. Všichni jsou členové hnutí STAN.

Besser figuroval ve firmě Comoros Group, která koupila na Floridě byt. Jedním ze společníků společnosti byl Pavel Hrách, který byl odsouzen za korupci. Ministr své angažmá neuvedl v majetkovém přiznání, čímž porušil zákon.

Ministr v pondělí pochybení přiznal a nabídl rezignaci. Zároveň odmítl, že by se dopustil korupce. [celá zpráva]

Původně rovněž tvrdil, že rezignuje až poté, co předloží zákon o majetkovém vyrovnání  státu s církvemi.

Neměl podporu mezi straníky

Besser nenašel pro obhajobu svého pochybení přílišnou podporu ani mezi stranickými kolegy. Gazdík od počátku tvrdil, že ministr nemůže být spojován s korupčníky. [celá zpráva]

ČSSD rezignaci ministra kultury Bessera uvítala. „Soc. dem. je přesvědčena o tom, že rezignace ministra kultury byla zcela na místě, možná mohla přijít o několik dní dříve,“ uvedl ve čtvrtek šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka.

Lídr ČSSD soudí, že po Besserově ročním působení ve funkci ministra nic pozitivního nezůstalo.

Besser je již sedmým ministrem, který v kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) skončil. Před ním vládu opustili ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS), ministr dopravy Vít Bárta (VV), ministr vnitra Radek John (VV), další ministr dopravy Radek Šmerda, ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS)  a ministr průmyslu Martin Kocourek (ODS).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám