Hlavní obsah

Besser nabídl rezignaci, chce ale předložení důkazů o svém pochybení

Novinky, jas
Aktualizováno

Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09 a Starostové) se v pondělí vyjádřil ke kauze svého angažmá ve společnosti Comoros Group. Firma, jejímž byl společníkem, koupila v roce 2009 byt na Floridě, přičemž ministr své angažmá neuvedl v majetkovém přiznání. Besser chybu uznal, omluvil se a uvedl, že pokud mu bude dokázáno pochybení, je připraven rezignovat. Odmítá však jakékoliv obvinění z korupce.

Článek

Besser zopakoval, že je připraven nést důsledky svého jednání. Trvá však na tom, že se neuvedením svého angažmá "nedopustil ničeho nečestného" a odmítl korupci. Pokud by mu bylo prokázáno pochybení, je připraven po předložení zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi rezignovat.

"Pokud kdokoli může doložit nepravdu v tomto mém prohlášení, jsem připraven na svoji funkci rezignovat ihned po předložení zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi, tedy nejpozději do konce tohoto roku," uvedl ministr.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09 a Starostové)

Své angažmá ve společnosti Comoros Group prý Besser již ukončil a jeho společníci, mezi něž patří Pavel Hrách, který byl odsouzen za korupci, jsou připraveni doložit, že ze společnosti neměl žádný profit. Společnost koupila na jaře roku 2009 za 230 000 dolarů (cca 4,5 miliónu korun) byt na Floridě.

Důkazy žádá i premiér

Premiér Petr Nečas (ODS) se hodlá záležitostí zabývat po návratu ze zahraniční cesty. Bessera si pozve na kobereček, aby mu své angažmá v kauze domu na Floridě vysvětlil.

„Premiér by považoval za vážný problém, kdyby se zejména potvrdilo, že ministr kultury porušil zákon. Pan ministr by měl i doložit financování domu na Floridě, aby vyvrátil veškeré pochybnosti,“ uvedl mluvčí úřadu vlády Jan Osúch. Podle něj chce Nečas věc probrat i s šéfem TOP 09 Karlem Schwarzenbergem.

Reklama

Výběr článků

Načítám