Hlavní obsah

Schopná i neznámá. Taková je možná Besserova nástupkyně Hanáková

Právo, ada, nig, alf

Pro někoho velmi schopná. Pro jiného téměř neznámá. Takový je zvenčí obrázek hlavní adeptky na post ministryně kultury, třiapadesátileté absolventky Pedagogické fakulty v Olomouci a poslankyně za Starosty a nezávislé Aleny Hanákové.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Alena Hánáková

Článek

Část poslanců bývalou starostku Vizovic na Zlínsku prý téměř nezná, protože se podle nich moc neprojevuje a patří k těm, kteří za více než rok v poslaneckých lavicích víc mlčeli, než mluvili. Jiní, kteří s ní sedí ve školském a kulturním výboru, ji naopak chválí.

A mezi obhájce jejích schopností logicky patří také členové poslaneckého klubu starostů. Ti prý ji znají nejvíc, už proto, že vyrostla v komunální politice, kam se propracovala z povolání vychovatelky školní družiny a posléze učitelky základní školy.

„Je velmi pracovitá a šikovná,“ ohodnotil svou kolegyni šéf školského a kulturního výboru Walter Bartoš (ODS).

„Je určitě o několik pater výš než současný ministr kultury Besser,“ dodal s tím, že jako ministryně kultury by byla dobrou volbou.

To šéf sněmovní volební komise Jan Vidím (ODS) zareagoval opačně. „Kdo to je?“ dotázal se, aniž tušil, že Hanáková je členkou jeho komise. Vzápětí ale připustil, že vlastně volební komise není o vystupování, ale jen o sčítání hlasů. Snad proto ta neznalost kolegyně.

Pokud by si ale pozorovatel chtěl o možné nové ministryni udělat obrázek podle jejího angažmá při jednáních komory, nejspíš by ji skutečně musel zařadit mezi mlčící poslaneckou část. Za mikrofonem se objevila třikrát. Ve dvou případech interpelovala ministra životního prostředí a ministra dopravy, ve třetím oznámila, že se při hlasování omylem přehmátla. Jak ale zákonodárci s oblibou říkají, nelze člověka posuzovat podle počtu vystoupení, ale zejména podle práce ve výborech.

Malovala kulisy pro Cimrmanův Akt

Ve Vizovicích o Hanákové mluví jako o člověku, který dosud nebyl semlet politickými manýry.

„Nechce se mi ani věřit, že by se mohla stát ministryní kultury, protože je na takovou funkci příliš slušný člověk. Ale pokud se to povede, budu rád,“ řekl Vilém Kolařík.

Na Hanákovou vzpomíná z několika pohledů. „Ještě když učila na prvním stupni základní školy, snažili se rodiče své děti umístit právě do její třídy. Je to slušný člověk a dobrá ženská,“ dodal.

Hanákovou místní znají i z ochotnického divadla. „Několikrát nám malovala kulisy pro hornolhotský divadelní spolek Debřa i pro vizovické Divadlo nahodilých ochotníků. Mám pocit, že nám připravovala kulisy pro Cimrmanův Akt,“ řekl Kolařík.

Pozitivně o Hanákové hovoří i další obyvatelé Vizovic. „Je to jeden z mála lidí, o kterých si myslím, že je politika nezmění. Proti ní nejde říct křivého slova. Ale do značné míry se bojím právě proto, jaká je to osobnost. Mám strach, aby ji to nezničilo,“ obává se kastelánka zámku Vizovice Jana Pluhařová.

Ačkoli se Hanáková úzkostlivě zdráhá jakkoli komentovat své případné budoucí postavení druhé ženy ve vládě, ve svých životopisech mluví o svých zálibách a zájmech: kultura, divadlo, četba a hudba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám