Hlavní obsah

Gazdík o Besserovi: Ministr nesmí být spojován s korupčníky

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přestože ministr kultury a místopředseda Hnutí starostů a nezávislých Jiří Besser vysvětlil šéfovi hnutí a poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petru Gazdíkovi, že nespoluvlastní byt na Floridě, nemá své místo ve vládě jisté.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík

Článek

Gazdík na příští pondělí svolal celostátní výbor hnutí, který posoudí, zda je nadále únosné, aby Besser setrvával ve vládě.  Podle Gazdíka je dobře, že Besser kvůli kauze nabídl svou rezignaci. [celá zpráva]

„Je tu zjevné porušení zákona, protože pan ministr své angažmá neuvedl v majetkovém přiznání. Oceňuji, že chybu připustil, omluvil se a nabídl svou funkci k dispozici. Jeho nabídku musíme zvážit,“ řekl Právu Gazdík.

Besser se v roce 2009 stal podílníkem firmy, která na Floridě pořídila byt. Podle Bessera za byt zaplatil jeho dlouholetý kamarád Pavel Hrách, on do firmy podle svých slov vstoupil, protože chtěl pomoci Hráchovi s hypotékou.

Hrách byl pravomocně odsouzen za podplácení úředníků. To je podle Gazdíka problém. „Mně a panu Schwarzenbergovi pan Besser předložil důkazy, že do společnosti nevložil žádné peníze. V tom já mu věřím. Ale nadále si myslím, že ministr si nemůže dovolit být spojován s lidmi odsouzenými za uplácení státních úředníků,“ řekl Právu Gazdík.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg podle svých slov přijal jako dostačující, že Besser dal svou funkci k dispozici. Na partnery z hnutí starostů nechce tlačit, aby se Bessera zbavili. „Myslím, že oni jsou v tom velice aktivní a chtějí si udělat jasno, tak že na ně nemusím tlačit,“ řekl Právu Schwarzenberg. Přesto by s ním o Besserovi rád jednal premiér Petr Nečas (ODS), který si ministra kultury pozve na kobereček po návratu ze zahraniční cesty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám