Hlavní obsah

Ministr Blatný k vývoji epidemie

Novinky, jam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) představí aktuální data týkající se šíření epidemie koronaviru v České republice. Tiskovou konferenci naplánovanou na 11.30 nabízejí Novinky živě.

TK ministra zdravotnictví Jana Blatného 1.4.2021 Video: ČTK

 
Článek

Vzhledem k začínajícím Velikonocím lze očekávat, že ministr bude apelovat na veřejnost, aby i přes svátky dodržovala opatření. Blatný tak učinil již ve středu během svého vystoupení před členy sněmovního zdravotního výboru. Podle něj se někteří lidé neumějí chovat.

Jestli se lidi utrhnou ze řetězu, máme veliký průser, řekl Blatný

Domácí

„Lidé chtějí jít pít, chtějí jít k řece a my jim v tom musíme zabránit,” prohlásil ministr.

Ochota lidí dodržovat vládní opatření vlivem hezkého a teplého počasí poklesla. V parcích ve větších městech jsou davy lidí. Plná bývá například pražská náplavka, Riegrovy sady či Grébovka, kde obyvatelé hlavního města posedávají většinou bez roušek a baví se.

Davy lidí obsadily pražskou náplavkuVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Blatný před poslanci mimo jiné také prohlásil, že pokud se lidé během Velikonoc „utrhnou ze řetězu”, školy se po svátcích otevřou jen asi na týden, než dojde k opětovnému zhoršení epidemie kvůli nedodržování opatření. Školy by se pro nejmladší žáky měly podle odhadů otevřít 12. dubna.

„Když se lidi utrhnou ze řetězu o Velikonocích, tak máme veliký průser,“ řekl doslova ve středu ve Sněmovně Blatný.

Počty nově nakažených klesají

Počty denně nově nakažených postupně klesají. Zatímco v prvním březnovém týdnu přibývalo průměrně 12 129 pozitivních denně, další týden už to bylo o necelých deset procent méně, poté o téměř 16 procent a v tomto týdnu téměř o čtvrtinu. Za pondělí přibylo 6934 nových případů, v úterý jich pak bylo zaznamenáno 8568.

Epidemiologická situace v Česku je rozporuplná, tvrdí šéf ÚZIS Dušek

Koronavirus

Podle středečního vyjádření ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška tak ubývá z denního průměru dva až dva a půl tisíce nových případů týdně. Naopak jen velmi pozvolna ubývá hospitalizovaných, což je nejdůležitější kritérium pro rozvolňování opatření, jelikož nemocnice jsou stále přeplněné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám