Hlavní obsah

Ministerstvo zdravotnictví dokumentaci k případu postižené holčičky nedostane

Právo, ner

Rodina dítěte, které má po narození v pardubické nemocnici vážně poškozený mozek, zdravotnickou dokumentaci k posouzení ministerstvu zdravotnictví nevydá. Dokumentaci poskytne pouze policii. V České televizi to ve čtvrtek večer uvedl otec dítěte. O kompletní dokumentaci chtěl rodinu pro potřeby ministerstva požádat Pardubický kraj na popud hejtmana Martina Netolického (ČSSD).

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Rozcestník v areálu pardubické nemocnice

Článek

„Po poradě s panem právníkem jsme se rozhodli, že dokumentaci hejtmanství vydávat nebudeme. Samozřejmě policii ji vydáme,“ řekl ČT otec dítěte.

Netolický žádost o poskytnutí dokumentace vysvětloval po schůzce se svým královéhradeckým kolegou Jiřím Štěpánem a řediteli pardubické a královéhradecké fakultní nemocnice tím, že objektivní závěry tohoto případu by byly známy zřizovatelům nemocnic a veřejnosti podstatně dřív, než policie ukončí své šetření.

K poškození mozku novorozené dívky mohla vést celá série chyb

Domácí

Ministerstvo zdravotnictví se přesto chystá na kontrolu pardubické nemocnice, kde k pochybení lékařů zřejmě došlo, ale aktuálně i rychnovské nemocnice, kde případ začal.

Matka dítěte trpěla v těhotenství streptokokovou infekcí. Děvčátko po porodu zřejmě nedostalo včas antibiotika proti nákaze a ponese si trvalé následky. Pardubický kraj chce prověřit, zda nenastalo pochybení při transportu ženy do Pardubic. Předtím ji odmítla nemocnice v Rychnově nad Kněžnou a Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám