Hlavní obsah

Ministerstvo vyčíslilo náklady uprchlické krize na 7,2 miliardy

Aktualizováno

Z veřejných rozpočtů putovalo na zvládnutí uprchlické krize v souvislosti s válkou na Ukrajině do konce května 7,2 miliardy korun. Ze státního rozpočtu šlo 6,1 miliardy, přičemž čtyři miliardy korun vyplatil stát na sociální dávky. Ve středu to oznámilo ministerstvo financí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Se zvládáním uprchlické krize pomáhají státu dobrovolníci a neziskové organizace (ilustrační foto)

Článek

Ministerstvo konstatovalo, že částka nezahrnuje květnové výdaje krajů a obcí, které se pohybují v řádech desítek milionů korun.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) již dříve predikoval, že náklady na zvládnutí uprchlické krize se letos budou pohybovat kolem 50 miliard korun.

Úřad zároveň upozornil na to, že podle dat z počátku června bylo v Česku zaměstnáno již zhruba 70 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Stát tak má v této souvislosti příjmy z daní a sociálního a zdravotního pojištění.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v pondělí uvedl, že nyní v ČR pracuje už skoro 77 tisíc Ukrajinců.

Vysoké školy zatím vyčerpaly z podpory studentům z Ukrajiny polovinu

Věda a školy

Ministerstvo vnitra podle nejnovějších dat eviduje 380 212 víz dočasné ochrany, které Česká republika vydala uprchlíkům z Ukrajiny za zhruba čtyři měsíce trvání ruské invaze.

Víza dočasné ochrany umožňují jejich majitelům pobývat v zemi až rok. Zároveň jim otevírají přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání či na trh práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám