Hlavní obsah

Ministerstvo práce mělo miliardové chyby v účetnictví, ukázalo šetření NKÚ

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Závěrečný účet ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) za loňský rok obsahoval nepřesnosti ve výši 12,4 miliardy korun. Zjistila to prověrka Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), která odhalila rovněž chyby resortu ve vnitřní kontrole. Podle MPSV problémy souvisí s rozdílným účtováním některých položek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo Nejvyššího kontrolního úřadu v pražských Holešovicích.

Článek

Nesrovnalosti v závěrečném účtu se týkaly rozvahy, výkazu zisku a ztráty a přílohy účetní závěrky.

„V rozvaze MPSV nevykázalo zálohy poskytnuté formou dotace za téměř 7,2 miliardy korun. V příloze kontroloři vyčíslili nedostatky u některých podrozvahových účtů na dvě miliardy korun,“ popsal NKÚ a připomněl, že vykázány nebyly ani pohledávky z roku 2016 za 2,9 miliardy.

Podle kontrolorů část nesrovnalostí souvisí s tím, že resort neodstranil veškerá pochybení ve vedení účetnictví, na něž upozornila předchozí prověrka. Z 22 opatření bylo 14 přijato, sedm přijato pouze částečně a v jednom případě nebyla náprava přijata.

Porušení rozpočtové kázně

I přes výtky NKÚ konstatoval, že na rozdíl od účetní uzávěrky z roku 2016 podává účetní závěrka za rok 2018 „věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví“. Stanovisko NKÚ nicméně nemůže být dáno „bez výhrad“.

Vnitřní kontrolní systém ministerstva nicméně vykazoval pochybení týkající se inventarizace. „MPSV také porušilo rozpočtovou kázeň, když zaplatilo přes 794 tisíc korun za objednávky, které ale nebyly uveřejněny v registru smluv, a byly proto od začátku zrušeny,“ dodal NKÚ.

Resort připustil, že v minulosti bylo účetnictví neprůkazné, což se však podařilo odstranit, a nynější problémy souvisí vesměs s rozdílnými účetními standardy.

„NKÚ zpochybnil možnost účtovat nevypořádané dotace jako náklady. Naopak požaduje účtování formou záloh, a to až do jejich vypořádání v následujícím účetním období z důvodu, že nemusí být jasné, kolik dotací se skutečně vrátí,” popsalo MPSV jednu ze sporných oblastí a hájí svůj postup účetními předpisy a metodikou ministerstva financí.

Reklama

Výběr článků

Načítám