Hlavní obsah

Ministerstvo navrhlo odebrat licence desítkám cestovek

Novinky, Bohuslav Borovička
PRAHA

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) navrhlo odebrat koncese nebo pozastavit jejich platnost v případě 72 cestovek, které nemají uzavřeno zákonné pojištění pro případ úpadku. Oznámil to ve čtvrtek bez udání zdroje Český rozhlas.

Článek

Tuto informaci se Právu nepodařilo ověřit, ale je v souladu s dřívějšími zprávami o tom, že na trhu působí několik desítek nepojištěných cestovních kanceláří. Podle odhadu ředitele analytické firmy Mag Consulting Jaromíra Beránka by do konce roku mohlo ukončit činnost až 150 cestovek. Beránek to připisuje nepříznivým výsledkům letní sezóny, kterou poškodila válka v Iráku a epidemie SARS.

Dvě největší asociace sdružující cestovní kanceláře již delší dobu usilují o to, aby proti těm cestovkám, které nesplňují požadavky zákona, byly podniknuty administrativní kroky. Fakticky ukončit činnost takových firem mohou pouze příslušné živnostenské úřady, které to dosud provedly jen v zanedbatelném počtu případů.

Návrh novely zákona č. 159/99, který tyto záležitosti upravuje proto stanoví, že pravomoc vydávat a odebírat oprávnění k provozování cestovní kanceláře by měla být soustředěna na MMR. To by také evidovalo a zveřejňovalo všechny podstatné okolnosti, které se cestovních kanceláří týkají. Podle neúplných seznamů sdružení pojišťoven, které pojištění pro případ úpadku poskytují, a pojišťovny Union je dnes v ČR kolem devíti set pojištěných cestovních kanceláří.

Reklama

Související články

Cestovní agentura C.T.E. skončila

Letošní turistická sezóna nezačala pro klienty jablonecké agentura Czech Tour Europe (C.T.E). dobře. Kvůli platební neschopnosti ukončila cestovní agentura,...

Krachuje další cestovka - CK Havelka

V potížích se ocitla další cestovní kancelář. Její název je Česká cestovní kancelář Havelka a svá dvě prodejní místa na Kladenské a Nuselské ulici v Praze...

Výběr článků

Načítám