Hlavní obsah

Ministerstva roztočila miliardu za analýzy jak ušetřit peníze

Právo, Jan Rovenský

Jak ušetřit na vládních výdajích a pomoci napnutému rozpočtu? Ministerstva zvolila formu, za kterou by se nemusel stydět ani sir Humphrey z britského seriálu Jistě, pane ministře. Za poslední tři roky si nechala vypracovat analýzy, jak ušetřit peníze, a utratila za ně 934,5 miliónu korun.

Foto: Profimedia.cz

Při šetření umí ministerstva rozhazovat.

Článek

Vyplývá to z materiálu s názvem Návrh úsporných opatření pro rok 2014, který si zadala Legislativní rada vlády a s kterým se Právo seznámilo. Peníze na projekty plynuly z evropského programu Lidské zdroje a zaměstnanost, který je však z 15 procent spoluhrazen z rozpočtu ČR, což představuje 140 miliónů.

Například na projekt Systematizace ministerstva práce a sociálních věcí ČR padlo 79,6 miliónu, na Procesní modelování agend veřejné správy 111 miliónů, na Efektivní financování agentury CzechInvest 24,5 miliónu či na Efektivní vnitřní kontrolu na resortu obrany 6,75 miliónu.

Šéfka Legislativní rady vlády a vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) se nad přemrštěnými částkami pozastavila.

„Když jsem dostala za úkol připravit redukci agend, zkoumala jsem, zda se resorty o něco takového pokoušely. Nemile mě překvapilo, že se za poslední tři roky z rozpočtu a z evropských peněz vydala téměř miliarda na projekty na redukci agend a efektivizaci státní správy,“ řekla Právu.

„Nevím, jaké byly výsledky jednotlivých projektů. V rámci Legislativního odboru na Úřadu vlády ČR jsme připravili pro všechny úřady úsporný balíček a za 500 tisíc nám s tím pomohl Michal Mejstřík (člen vládního NERV) a jeho firma, která zpracovala data z ministerstev poté, co nám s tím nepomohl Český statistický úřad,“ dodala Peake.

Úřady se vzpouzejí

Vláda plánuje, že státní správa škrty na ministerstvech, zjednodušením agend a rušením i slučováním úřadů v roce 2014 uspoří 11,9 miliardy a o rok později 24,8 miliardy. Úřady se však kvůli škrtům vzpouzejí a Peake pro období 2012–2014 dosud zaslaly škrty jen ve výši 1,66 miliardy.

O úsporách mají příští středu jednat ekonomičtí ministři. Ti by se měli shodnout na konečných úsporách v resortech, které ještě musí posvětit vláda.

„Škrty jsou dány nutnými úsporami, pokud chceme ve střednědobém výhledu dosáhnout nižšího schodku než tři procenta. Pokud bychom k úsporám nepřistoupili, tak bychom to museli hledat jinde, třeba zvyšováním daní a pro to by ministři z LIDEM ruku nezvedli,“ doplnila Peake.

Podle ní už nelze tolik škrtat v ministerstvech, na ráně jsou prý hlavně jejich podřízené organizace. „Z 265 úřadů jsme u 148 navrhli jejich zrušení či sloučení,“ doplnila. V úvahu prý přichází v roce 2014 zrušení ministerstva pro místní rozvoj, sloučení resortů kultury a školství či práce a sociálních věcí se zdravotnictvím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám