Hlavní obsah

Za inflaci nemůžeme, bránil se Babiš při interpelacích

• Aktualizováno

Šéf pirátských poslanců Jakub Michálek ve čtvrtek interpeloval ve Sněmovně premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli všudypřítomnému zdražování. Předseda vlády se hájil tím, že inflace trápí i ostatní země a kabinet na ni nemá vliv.

Michálek griloval Babiše kvůli zdražování. Za to my nemůžeme, opáčil premiérVideo: psp.cz

 
Článek

„Běžným lidem se neúnosně zdražuje úplně vše včetně základních potřeb, jako jsou potraviny nebo energie. Jejich úspory, výplaty a mzdy každý den ztrácejí na své hodnotě,“ řekl Michálek u řečnického pultíku.

Zdražuje se nejvíc za 13 let, inflace překonala očekávání

Ekonomika

Má za to, že část odpovědnosti je proto na vládě, jelikož podle některých expertů během pandemie nalila do ekonomiky příliš mnoho peněz. „Zároveň jsme pozastavili výrobu a to vytváří extrémně silné inflační tlaky,“ vyčetl premiérovi.

Foto: Koláž Novinky.cz s Právo

Andrej Babiš a Jakub Michálek

Babiš: Jste diletant, Michálku

Babiše popudilo, že se podle něj snaží Michálek lidem namluvit, že inflaci způsobila vláda. „Těžko můžeme zabránit vlivu vyšších dovozních cen na naše domácí ceny. Jak to máme dělat?“ obrátil se na Michálka.

Cena elektřiny na burze dramaticky roste. Odběratelům může zdražit o tisíce

Ekonomika

Vývoj zdůvodňoval mimo jiné rostoucími cenami ropy a plynu. „Inflace je všude v Americe v Evropě,“ podotkl a pochvaloval si, že Česko má vlastní korunu, jinak by se ceny zvýšily ještě více.

Následné řešení je podle něj na České národní bance (ČNB), nikoli na jeho kabinetu. Ta by podle něj proto neměla dále zvyšovat úroky. „Akorát by to poškodilo lidi a firmy,“ míní premiér. Nesouhlasí navíc s tvrzením, že výrazněji vzrostly ceny potravin, a věří i tomu, že se naplní predikce, které mluví o brzkém poklesu cen.

Ferjenčík: Vláda s Babišem je sebevražda ODS, sestaví ji s námi

Domácí

Babiš si dále rýpl také do samotných Pirátů, které již v červnu označil za svého ústředního soupeře pro říjnové volby. „Nechceme centrální regulace. Možná vy chcete zase nějakou pětiletku. Chcete všechno danit a sdílet,“ prohlásil.

Sám Michálek podle premiéra neví, o čem mluví. ,,Vy jste právník. Už se chodíte do kanceláře (Marie) Benešové dívat, kde budete sedět jako ministr spravedlnosti. Proč tady vůbec vystupujete o věcech, o kterých vůbec nevíte? Jste ekonomický diletant stejně jako váš (Mikuláš) Ferjenčík a celá ta vaše parta,“ tepal Babiš opoziční stranu.

KOMENTÁŘ: ČNB udrží růst spotřebitelských cen na uzdě

Ekonomika

Meziroční inflace v srpnu stoupla na 4,1 procenta z červencových 3,4 procenta. Byla tak nejvyšší od listopadu 2008. Vliv na to mělo zdražení zboží i služeb téměř ve všech oddílech spotřebního koše, nicméně nejvíce se na tom podepsaly vyšší ceny za bydlení. Podle analytiků inflace ještě poroste a ke konci roku by se mohla přiblížit k pěti procentům.

Dotazy jen od ANO

Otázka od Michálka byla během interplací jedinou, na kterou se dostalo od opozičních stran. Ostatní byly od poslanců Babišova hnutí ANO. Ti dostali možnost položit 10 otázek. Pořadí otázek se v interpelacích losuje.

Anketa

Dotklo se vás v poslední době zdražování?
Ano
90,3 %
Ne
9,7 %
Celkem hlasovalo 5945 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám