Hlavní obsah

Meteorologové varují před sněžením, vzestupem hladin i silným větrem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek varoval před pátečním silným sněžením a vydatným deštěm. Dále se výstraha týká vzestupu hladin řek na jihu Čech a silného větru, který zasáhne severovýchod republiky.

Foto: Windy.com

Předpověď srážek na pátek 16 hod

Článek

Sněžení bude v pátek dělat problémy v severovýchodní polovině země. Později se bude měnit v déšť, přičemž se ojediněle může tvořit ledovka.

„Na Šumavě se očekávají v pátek a ještě v sobotu vydatnější dešťové srážky a tání sněhu, které zde způsobí vzestupy hladin všech menších toků,” uvedli meteorologové.

V průběhu noci z pátku na sobotu se v povodí horních toků Otavy, Blanice a Vltavy nad úrovní lipenské přehrady dostanou průtoky na úroveň  1. až 2. stupně povodňové aktivity. Hladiny by měly začít klesat již v průběhu soboty.

Vedle toho bude v pátek zesilovat na severní Moravě a ve Slezsku vítr, který může v nárazech dosahovat rychlosti až 110 kilometrů v hodině. V nížinách by se mělo jednat o poryvy do rychlosti 70 kilometrů v hodině.

Varování před vydatnými srážkami platí pro Jihočeský kraj od pátečního do sobotního poledne. Výstraha před vzestupem hladin vstoupí v platnost v Plzeňském a Jihočeském kraji rovněž v pátek v poledne.

Vítr zasáhne Olomoucký a Moravskoslezský kraj od pátečního poledne do sobotní jedné hodiny a varování před silným sněžením platí pro kraje Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Olomoucký, Moravskoslezský, Zlínský a Jihomoravský od pátečních 12 do 20 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám