Hlavní obsah

Meta 100 nakažených na 100 tisíc obyvatel prakticky dosažena, další je na dohled

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se nestane něco neočekávaného, prolomí Česká republika v úterý „magickou hranici” sedmidenního průměru 100 případů nákazy na 100 000 obyvatel. Překonání mezní hodnoty, o jejíž popularizaci se zasloužil ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO), s sebou poněkud paradoxně žádné změny opatření nepřinese. Vláda totiž opatření uvolnila již od pondělí, kdy se otevřely obchody, školy a pravidla pro roušky.

Článek

Za poslední týden číslo kleslo o 30, přičemž pokud by se tento trend podařilo udržet, bylo by brzy možné dosáhnout hranice týdenního průměru 75 nakažených na 100 000 lidí, s nímž vláda spojila další z balíčků rozvolňovacích opatření.

Zahrádky a hotely od 17. května? Je šance, řekl Havlíček

Domácí

Otevřít by se tak mohly zahrádky restaurací, v omezeném režimu rovněž ubytovací služby i některé kulturní a sportovní akce.

Zatímco příslušný balíček počítá v případě kultury s rozvolněním pro venkovní akce, ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) by od 17. května rád umožnil venkovní akce s účastí až 700 lidí, ale i ty vnitřní s účastí až 400 lidí s negativním testem. V dalším týdnu by se pak podle něj čísla měla dále zvyšovat.

Na venkovní akce až 700 lidí, dovnitř 400, ohlásil ministr plán od 17. května

Domácí

Konečné slovo nakonec bude mít vláda. Ta zasedá v pondělí a ve čtvrtek.

Pozitivní trend dokreslují i klesající počty hospitalizovaných s covid-19. Těch je momentálně 1819, přičemž 363 z nich je ve vážném stavu. Pro srovnání je třeba připomenout, že v úvodu dubna bylo v nemocnicích s covidem přes šest tisíc pacientů, z nichž bylo kolem 1300 ve vážném stavu.

Přehledně: Jak se bude rozvolňovat

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám