Hlavní obsah

Marvanová varuje, že nemusí podpořit rozpočet

Novinky, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud by schodek státního rozpočtu v příštím roce dosahoval 118 miliard korun, tak ho poslankyně Hana Marvanová (US-DEU) nepodpoří. "Pro mě by to byl problém. Když jsem nehlasovala pro schodek 111 miliard, tak nemohu hlasovat pro schodek 118 miliard," prohlásila v diskusním pořadu televize Nova.

Článek

 Loni umožnila schválení současného rozpočtu tím, že opustila před hlasováním Sněmovnu. Kdyby se Marvanová zachovala stejně i při schvalování státního rozpočtu na rok 2004 za podmínky, že bude přítomno všech 200 poslanců a že ve vládní koalici bude jediným rebelem, pak umožní znovu schválit rozpočet. Snížila by svým odchodem kvórum a koalice by mohla zvítězit 100 hlasy proti 99 opozičním.

Pokud by však za těchto okolností byla Marvanová proti nebo zdržela se, rozpočet neprojde, protože koalice potřebuje při účasti 200 poslanců plný počet svých hlasů, tedy 101.

O tom, že se ještě definitivně nerozhodli, zda podpoří vládní reformu, hovořili někteří poslanci ČSSD jako například Vladimír Laštůvka nebo Karel Šplíchal. Jasná není ani pozice exministra a poslance soc. dem. Miloše Kužvarta. Připomínky těchto poslanců se netýkají výše deficitu, ale rozložení škrtů na jednotlivé resorty.

Deficit údajně nebyl dohodnut v koalici

S odkazem na vyjádření předsedy poslaneckého klubu unie Karla Kühnla Marvanová zdůraznila, že 118miliardový deficit, jak se o něm zmínil ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD), nebyl ještě dohodnut na úrovni vládních partnerů.

Šéf financí se nechal minulý týden slyšet, že pokud se koalici nepodaří ve Sněmovně uhájit plánovaný schodek rozpočtu ve výši 118 miliard korun, měla by se zamyslet nad svým dalším fungováním.

"Pokud by návrhy (reformních) zákonů byly schváleny v podobě, která by nám výrazně neumožnila dodržet tento deficit..., pak by to byl námět na to, aby se koalice zamyslela nad svým dalším fungováním a nad tím, jak chce dále řídit tuto zemi," řekl Sobotka.

Marvanová podle svých slov má také problém, jak se zachová při projednávání novely zákona o dani z přidané hodnoty, kterou Sněmovně vetoval prezident Václav Klaus. Předloha, která je součástí reformy veřejných financí, předpokládá od příštího roku zdražení například telefonování, internetu či právního poradenství z 5 na 22 procent.

Reklama

Související články

Státní rozpočet zachraňují podniky

Schodek státního rozpočtu se ke konci pololetí snížil na 53,4 miliardy korun z květnových 74,6 miliardy. Rozpočtové příjmy ke konci června činily 335,6...

Spory o škrty v rozpočtu se protáhnou

Vláda začne v pondělí konkrétně řešit problém, jaké výdaje a kterých ministerstev se budou muset snížit, aby se v rozpočtu na příští rok ušetřilo 20 miliard...

Výběr článků

Načítám