Hlavní obsah

MAPA: Nejmenší proočkovanost je v příhraničních oblastech

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alespoň jednu dávku vakcíny proti koronaviru dostalo doposud v Česku téměř 5,7 milionu lidí. Nejmenší podíl očkovaných osob je v příhraničních oblastech. Jak si v proočkovanosti stojí vaše obce, se můžete podívat v interaktivních mapách, které Novinky připravily na základě dat poskytnutých Ústavem zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Foto: ÚZIS

16 a více let: podíl osob očkovaných alespoň jednou dávkou. Červená barva značí podíl méně než 52 procent, oranžová 52 až 56 procent, žlutá 56 až 60 procent, zelená 60 až 64 procent, modrá více než 64 procent.

Článek

Největší proočkovanost, tedy podíl osob, které dostaly alespoň jednu dávku vakcíny proti koronaviru, je tradičně ve větších sídlech, naopak nižší je v menších obcích. Svou roli v tom hraje dostupnost očkovacích center, kterých je ve velkých městech často více, zatímco například lidé z menších vesnic musí za vakcínou vyrazit dále, i několik desítek kilometrů.

Kupříkladu v Praze se nechalo alespoň jednou dávkou očkovat téměř 65 procent lidí starších šestnácti let. V případě seniorů nad 60 let, kteří patří k rizikovým skupinám, je proočkovanost pak téměř třiaosmdesátiprocentní. Na podobných číslech jsou také Brno či Plzeň.

Z dat poskytnutých ÚZIS lze také vyčíst, že v tuzemsku jsou dvě obce, které mají ve věkové skupině nad 16 let stoprocentní proočkovanost. Jde o šestnáctihlavou obec Čilá na Rokycansku a Lesní Jakubov na Třebíčsku, kde žije 81 obyvatel.

Oproti tomu ale existují sídla, opět se jedná o ta menší, kde proočkovanost v kategorii nad 16 let nedosahuje ani 30 procent. Takových obcí je v Česku podle ÚZIS šest. Nejhůře si stojí obec Vyškovec se 119 obyvateli v okrese Uherské Hradiště, zde si alespoň první dávku nechalo vpíchnout 16,8 procenta tamních obyvatel.

Z aktuálních dat vyplývá, že nižší proočkovanost, pod 52 procent, je častější v některých územních obvodech v příhraničních oblastech. Nejvíce takových obcí s rozšířenou působností je na Zlínsku. Najdou se však i v jižních Čechách, kde je to například okolí Kaplice či ve Slezsku oblast kolem Jablunkova. Nejedná se však jen o tyto jmenované, takových oblastí lze po celém obvodu republiky najít řadu. Oproti tomu většina okresů v Čechách i na střední a jižní Moravě odpovídá celorepublikovému průměru, a to proočkovaností nad 64 procent.

Jak již bylo řečeno, senioři patří k nejrizikovějším skupinám, vláda jim proto očkování zpřístupnila mezi prvními. Téměř ihned po startu očkování proti koronaviru na konci loňského prosince se vedle zdravotníků mohli do systému hlásit senioři starší 80 let, postupně přibývaly i mladší věkové skupiny.

I po téměř devíti měsících stále existují obce, v nichž nežije jediný naočkovaný senior nad 80 let. Takových sídel je aktuálně 51. Oproti tomu v 992 obcích je tato věková skupina proočkována stoprocentně.

Reklama

Související témata:

Související články

Zájem Čechů o očkování rychle klesá

Kompletní očkování má v České republice přes 5,4 milionu lidí a naočkováno je tak 50,6 procenta populace. Rychlost očkování však v posledních týdnech citelně...

Výběr článků

Načítám