Hlavní obsah

Mapa: Nejhorší je Plzeňsko, jinde jsou téměř bez covidu

Novinky, jas

Covidová situace v Česku se výrazně liší region od regionu. Zatímco třeba Praha hlásí za týden až stovky nově nakažených, v některých okresech jde pouze o jednotlivce. V přepočtu na obyvatele je nyní nejhorší vývoj v okrese Plzeň-sever, nejlépe je na tom Jihlava. Celkově se nyní v Česku růst počtu nově odhalených případů i přes šíření nakažlivější mutace delta zastavil.

Článek

V absolutních počtech připadá nejvíce případů na velká města. V milionové Praze bylo za posledních sedm dní odhaleno 541 nových případů nákazy. I v metropoli ovšem přírůstek nakažených stagnuje. Za pondělí přibylo 65 nakažených, minulé pondělí jich bylo 71.

Po metropoli s odstupem následuje Plzeň, kde za týden evidují 75 odhalených případů. Pro srovnání – Brno má 43 případů, Ostrava 32.

Česko má první případ nové mutace delta plus

Domácí

Vyšší počty hlásí i některé oblasti kolem větších měst. V Praze-východ přibylo 64 a v Praze-západ 46 potvrzených případů, v okrese Plzeň-sever 43 případů.

Oproti těmto regionům stojí okresy Pelhřimov, Jihlava nebo Bruntál, kde nyní covid prakticky není. Za poslední týden tam evidují shodně jeden potvrzený případ nákazy.

Data o týdenní incidenci, která jsou pro ministerstvo zdravotnictví zásadním ukazatelem vývoje epidemie, ukazují, že covidová situace je momentálně nejkomplikovanější v okrese Plzeň-sever, kde připadá za týden na 100 tisíc lidí 53 potvrzených případů nákazy.

Až s odstupem následuje Praha (41) a okresy Plzeň-jih (39), Plzeň a Klatovy (shodně 38). Nad hranicí průměrných 25 případů na 100 tisíc lidí za týden, která byla při rozvolňování posledním milníkem, jsou ještě okresy Praha-východ (34), Beroun a Mělník (shodně 32), Praha-západ (30) a Rokycany (26).

Vůbec nejmenší je momentálně týdenní incidence na Jihlavsku a Pelhřimovsku (v obou okresech kolem hodnoty 1). Na počátku července vykazovaly některé okresy dokonce nulovou týdenní incidenci, jednotlivé odhalené případy to však mění.

Celorepublikově se týdenní průměr potvrzených nákaz na 100 tisíc obyvatel drží již šestý den v řadě na úrovni 15 případů, a to i přes šíření nakažlivější mutace delta. Podle Státního zdravotního ústavu převládá až z 80 procent.

Příznivě i nadále v Česku vyznívají údaje o počtu hospitalizovaných. V pondělí jich bylo podle dat ministerstva zdravotnictví 43, z toho pět ve vážném stavu. V době vrcholu pandemie bylo v nemocnicích přes 9000 nakažených.

Policie zveřejnila video z velké noční kontroly klubů. Někde se dokonce i tančilo

Koronavirus

Odborníci tvrdí, že nákaza se nyní primárně šíří mezi mladými lidmi, kteří v průměru vykazují menší zájem o očkování, mají více sociálních kontaktů a volněji dbají na dodržování restrikcí. Policisté s hygieniky kvůli tomu o víkendu vyrazili na kontroly do několika pražských klubů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám