Hlavní obsah

Máme v USA spojence, uvítal Hrad Trumpův příkaz nepřijímat uprchlíky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pražský hrad uvítal rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa pozastavit na 120 dní přijímání uprchlíků. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček v sobotu na Twitteru oznámil, že prezident Miloš Zeman se dlouhodobě vyjadřuje proti přijímání muslimských migrantů a nyní „máme v USA spojence”.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Prezident USA Donald Trump chrání svoji zemi, jde mu o bezpečí občanů. Přesně to, co EU elity nedělají," reagoval Ovčáček na zveřejnění Trumpova pátečního exekutivního příkazu o přísnějším prověřování imigrantů.

"Pan prezident se dlouhodobě vyjadřuje proti přijímání muslimských migrantů," uvedl Ovčáček o Zemanovi. "Bezpečí občanů ČR je prioritou. Nyní máme spojence v USA," doplnil.

Trump v pátek podepsal exekutivní příkaz, kterým se upravuje přijímání uprchlíků na území USA. Na 120 dní se pozastavuje přijímání všech migrantů. Osoby pocházející ze zemí, u nichž existují obavy z terorismu, tedy z Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu, mají zakázaný vstup do USA na příštích 90 dnů. Pro občany Sýrie toto nařízení platí až do odvolání. [celá zpráva]

V reakci na opatření uvedly agentury OSN pro migraci, že americký uprchlický program je pro osoby prchající před válkou klíčový. [celá zpráva]

Co znamená nové Trumpovo opatření
- až do odvolání zastavení vydávání víz syrským občanům. Zákaz zůstane v platnosti, dokud nebudou přijata taková opatření, která zamezí, aby případní teroristé nemohli zneužívat slabiny systému.
- pozastavení na 120 dnů programu Spojených států pro přijímání uprchlíků. Během této doby má být posouzen systém prověřování uprchlíků před tím, než je jim dovoleno přesídlit do USA. Úřady mají hledat další způsoby prověřování uprchlíků, aby se zabránilo přijetí osob, které představují bezpečnostní hrozbu.
- na 90 dnů zakáz vstup do USA všem lidem ze zemí, s nimiž jsou spojeny obavy z terorismu. Opatření se týká Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu.
- snížení maximálního počtu uprchlíků, které mohou Spojené státy v tomto rozpočtovém roce přijmout, na 50 000. Trumpův předchůdce Barack Obama tuto hranici stanovil na 110 000. V minulém rozpočtovém roce přijaly Spojené státy zhruba 85 000 uprchlíků, z toho asi 12 500 ze Sýrie.
- úřady mají sestavit seznam zemí, které neposkytují potřebné informace k prověřování uprchlíků. Vláda USA dá těmto zemím 60 dní na to, aby začaly poskytovat potřebné informace. Pokud tak neučiní, budou mít občané těchto zemí zakázáno cestovat do USA.
- výjimka pro lidi nábožensky pronásledované ze zemí, kde je jejich náboženství menšinové. Trump již dříve uvedl, že tímto krokem chce pomoci křesťanům v Sýrii.
Zdroj ČTK

Anketa

Je Trumpovo rozhodnutí nepřijímat uprchlíky správné?
Ano
93,1 %
Ne
6,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6445 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám