Hlavní obsah

Majitelé domů předali ve Štrasburku 1607 stížností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Občanské sdružení majitelů domů (OSMD) předalo Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku stížnosti 1607 majitelů, kteří žalují ČR kvůli regulaci nájemného. Řekl to v pátek místopředseda sdružení Milan Krček s tím, že počet stížností ještě není konečný. Majitelé odhadují, že jim od roku 2002 vznikly kvůli regulaci škody ve výši přibližně 40 mld. Kč.

Článek

"Ke stížnosti se připojilo rovněž 16 senátorů, převážně z Klubu otevřené demokracie a ODS," uvedl Krček. Dodal, že dalších asi 400 majitelů domů, kteří se již také přidali, zatím nebyli kvůli administrativním a technickým důvodům do podané stížnosti zahrnuti.

Evropský soud od OSMD převzal znění stížnosti, plné moci a důkazní materiál právního i ekonomického charakteru, dodal Krček. "Po podání stížnosti je naším prvním úkolem obrátit se na soud s žádostí o přednostní projednání věci," uvedla právní zástupkyně stěžovatelů Klára Veselá Samková. Dodala, že o přednostním projednání by soud mohl rozhodnout do konce září. Samková věří, že majitelé domů u soudu se stížnostmi uspějí.

"Chceme i donutit vládu, aby konala," řekl dříve Právu senátor Kubera, který se ke stížnosti také připojil. "Už dvakrát o nájemném rozhodl Ústavní soud, ale ve skutečnosti se nic nestalo. To, že je zákon ze strany ministerstva napsán, ještě nic neznamená," uvedl Kubera.

Senátor Mitlener doufá, že to pomůže věci. "Léta se nic neřeší, v nejistotě žijí nájemníci i pronajímatelé. Nájemníci například žijí ve strachu, zda je nečeká skokové zvýšení," zdůraznil Mitlener.

Ostuda

Majitelé uvádějí, že jim regulace nájemného neumožňuje pokrýt ani běžné náklady na údržbu nemovitosti. Podle nich by se nájmy měly na tuto úroveň okamžitě zvýšit a do roku 2010 dosáhnout tržní úrovně. Ta podle nich běžně v Evropě činí šest až sedm procent tržní ceny nemovitosti.

Na případnou obhajobu České republiky se již připravuje ministerstvo spravedlnosti. "Pro Českou republiku je velmi negativní, že je zde nerespektovaný verdikt Ústavního soudu, podle kterého je regulace nájemného v rozporu s ústavou," řekl již dříve mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun.

Země se podle něj vyhne případné náhradě škod tím, že vláda co nejrychleji přijme zákon o nájemném, který bude ústavní nálezy respektovat.

Podle aktuálního návrhu zákona, který připravilo ministerstvo pro místní rozvoj, by se nájmy měly do roku 2012 zvyšovat až do pěti procent tržní ceny bytu. Podle majitelů domů je ale i tento návrh protiústavní. Vláda by měla zákon obdržet do konce června. [celá zpráva]

Stížnosti k evropskému soudu již v březnu a dubnu podalo za Hnutí na obranu majitelů realit. Šlo přibližně o 200 stížností.

Problém regulace nájemného se v České republice týká zhruba 750 000 bytů, tedy téměř pětiny trvale obydlených bytů. Soukromým majitelům patří kolem 300 000 bytů, ostatní byty vlastní obce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám